Az előző évben csak két fajta termesztésével indul a tavasz, ami nem jelentett nagy kihívást. Habanero chocolate és Jamaican Red chili volt a két kiválasztott. Termésük külső megjelenése alapján választottam ki őket. A Jamaican Red csodálatos formájú a Habanero chocolate pedig érdekes sötét lila, csokoládé-szerű színével. Fogalmam sem volt arról, hogy egész más tulajdonságokkal rendelkeznek ők ketten. Ma már tudom, hogy a Habanero sokkal érzékenyebb, míg a Jamaican Red nagyon hálás növény. Viszont az akkor szerzett tapasztalatok alapján idén némi módosításra és komoly tervezésre volt szükségem, hisz több mint 10 fajtával szeretnék foglalkozni.
Még novemberben kiválasztottam azokat a fajtákat, amelyekkel idén indulni szeretnék. Ezek a következők:
Név
- Pod Red chili paprika mag /10 szem(7potred)
- Bhut Jolokia Black chili paprika mag /10 szem (bjblack)
- Carolina Reaper chili paprika mag /10 szem(carol10)
- Habanero Chocolate chili paprika mag /15 szem (habachoc)
- Habanero Maya Red Chili paprika mag /15 szem (habmayred)
- Jalapeno Orange chili paprika mag /15 szem(jalora)
- Jalapeno Purple chili paprika mag /15 szem(jalpur)
- Jamaican Red chili paprika mag /15 szem(jamre)
- Trinidad Scorpion Moruga chili paprika mag /10 szem (scomoru)
Ezen kívül a rendelések után ajándékba kaptam egy csomag Scotch Bonnet red chili paprika mag csomagot, illetve Angliából érkezik még 7 POD burgundy chili.
Kezdő chilitermesztőként néhány dologban még nem vagyok járatos, de azt tudom, hogy egyes fajták érési ideje elég hosszú. Ezért terveim között szerepel, hogy őket igen korán, a tél végén elkezdem elültetni. Viszont a magok megérkeztek, beszereztem az első csíráztató rekeszem, így pár maggal már most elkezdtem a csíráztatást. A csíráztató 32 rekeszes, amibe minden rekeszébe 1 magot tervezek elhelyezni. A tesztelés így a tél közepén viszont csak azokra a magokra vonatkozik majd, melyek tényleg hosszú termésidővel bírnak. A többieknek még van egy kis idejük a csomagokban.
A teszt egyik nagyon fontos indikátora az, hogy a viszonylag rövid nappalok ellenére a csíráztató láda alkalmas-e a folyamat elindítására, illetve lámpa nélkül is elkezdhető ilyen hamar a palánták termesztése.
Tudom, hogy kevés esély van a sikerre, de azt gondolom, hogy fontos tapasztalatokkal leszek gazdagabb, még akkor is, ha a megrendelt magok egy részét be is kell áldoznom.
1. ábra csíráztató láda
A 2016. év termeszteni kívánt magjainak kiválasztása után meg egy komoly problémát kell megoldanom. Ez a későbbiekben még további problémákat okozhat, de most koncentrálnom kell az elsőre. Amint kibontom a csomagokból a chili paprika magokat nem tudom megkülönböztetni őket. Ehhez már kitalálták a megoldást, nekem csak helyesen kell alkalmaznom. Erre alkalmasak a vásárolható jeltáblák , amiket én most nem vásároltam, hanem magam készítettem el.
2. ábra házi készítésű jeltáblák
A jeltáblákat úgy készítettem elő, hogy akár többször is használhatóak legyenek. Csak számokkal és esetleg egy betűvel jelöltem őket. Azok a számok kaptak betűt is, amelyek olyan chilt azonosítanak, akikből több fajta is van (pl. Habanero chocolate; habanero Maya red). Ezt egy lapon rögzítettem is.
Az így meghatározott jelölések, egészen a termés betakarításáig kell, hogy azonosítsák a palántákat és a fejlődő növényeket. Kezdve ezt a magok beáztatásával. Itt figyelnem kellett arra, hogy már az áztatás során ne keveredjenek a magok. Ezért a magokat külön-külön, alkoholos filccel megjelölt papírtörlő-kendő darabokba csomagolva áztattam be. Remélem holnap is megmaradnak a számok. Jó módszernek tűnik, hogy a papíralapú archiválás mellett mindent lefotózom.
4. ábra A jelölések alkalmazása mindenhol
Nem tudom, hogy a nagyok hogyan csinálják, de én a magam rendszerében úgy érzem megfelelő előkészítéssel éltem. Azt, hogy a magokból kikelő palántákat nem keverem össze, jó eséllyel kezelni tudom. A nagyobb problémát a fóliasátorban való termesztés jelenti majd, ahol több fajta chili lesz egyszerre jelen. Ez megnöveli a kockázatát a keresztbe porzásnak. Minden esetre ez a jövő problémája. Ezzel ráérek majd tavasszal foglalkozni.
A magok beáztatásával végeztem. Ezek után már csak egy éjszakát kell várni, és elültetem az első garnitúra magokat! Jó éjszakát!