Könyvkritika

kay-maguire-a-chili-hogyan-termesszunk-es-tartositsunk-chiliket-es-mas-paprikakatKay Maguire: A Chili

Hogyan termesszünk és tartósítsunk chiliket és más paprikákat

A chili szép könyv. Címében, alcímében, de még megjelenésében is sokatmondó műről van szó, ami a maga nemében hiánypótló a magyarországi könyvpiacon. Manapság elégséges információt lehet összeszedegetni az interneten keresztül a fejlet keresőmotorok és böngészőrendszerek segítségével, de ki ne szeretne egy olyan biztos pontot, ami kézzel fogható, és hitelesnek tekinthető. Ezért fontos egy olyan könyv megjelenése, mint A chili a GABO Kiadó Kft. gondozásában.

A keménykötésű kiadás a színes, rajzos ábrázolással könnyen forgatható, olvasmányos mű, ami fejezeteiben kevesebb mint százötven oldalon összefoglalja fejezeteiben a legfontosabb tudnivalókat.

Mégis maradt hiányérzet bennem a könyv elolvasását követően. Kezdő chilitermesztőként ez nem meglepő, hisz minden kérdésemre nem kaphatok egyszerre választ, és egy csomó választ majd tapasztalataim útján szerzek majd meg. Ezeket is figyelembe véve a négy fejezetet végigtekintve a könyvet kissé felületesnek és hiányosnak értékelem. Előszavában sokatmondó, haladóknak és kezdőknek is nagy segítséget nyújtó gyűjteménynek minősítik a könyvet, ami az első oldalakon ízelítőként meg is jelenik. Bevezetője és a könyv használatáról szóló rövid ismertető tényleg azt a látszatot kelti, hogy szakmailag még ha kezdő is vagy, fel kell kötnöd a gatyádat.

Első fejezete Mi a chili néven értékes összefoglalót ad a chili legfontosabb ismérveiről, népszerűségéről, történetéről csípősség meghatározásáról és a főbb paprikafajokról. Talán ez a pár oldal tekinthető kötelező ismeretanyag is, ha valaki chilitermesztésbe fog.

A 2. fejezet az Otthoni chilitermesztés címet kapta, ami véleményem szerint jóval terjedelmesebb lehetett. A szerző úgy gondolhatta, hogy nem szabad túl sok információval egyszerre terhelni a kezdő chilimániásokat, nehogy kedvüket szegje a sok ismeret feldolgozása. A sorok között a „sokszor a kevesebb több” elvet véltem felfedezni, ami egyrészt tényleg hasznos lehet, de nekem itt jelentkezett a legtöbbször hiányérzet. Az első lépések és a Mire van szükségük a chiliknek a növekedéshez alfejezetek felületessége mellett a társnövények ültetése és a feketenadálytő-trágya számomra új és igen hasznos információmorzsát jelentett.

Ha morzsákat fellelek, akkor hová tűnt az egész kenyér?

Szerencsére a chilitermesztésre vonatkozó problémák és kártevők esetében a felületességet kevésbé érzékeltem. Talán itt tényleg az én ismereteim is hiányosabbak.

Amit viszont nem értek, hogy miért kapott hat oldalt A chili mint dísznövény, Chili szegélyágyásban és díszcserepekben és a Salsa függőkosárban. Mondhatom, hogy ez a téma a legjobban kidolgozott az előzőekhez képest. Ettől a pár oldaltól olyan érzésem lett, mintha nem is termesztésről, hanem dekorációról szóló könyvet tartanék a kezemben.

A következő fejezet a Chiliválasztó. Önmagában ezt a fejezetet jónak tartom, bár közel sem teljesnek, ami nem hibája. Igyekezetet érzek a teljeségre, de azzal a szubjektív megközelítéssel, amivel én magam is a chili kiválasztásánál élek. Ami népszerű, ami világbajnok volt, és ami nekem tetszik vagy ízlik. Azt gondolom ez a válogatás hűen tükrözi ezt a megközelítést. Mi sem bizonyítja jobban ezt, mint a szerző kézírást reprodukáló jegyzetei a chilik hivatalos leírása mellett. A könyv egésze, de ez a fejezet még inkább tükrözi a képeskönyv jeleget, hisz gyönyörű, egész oldalas fotókon mutatja meg a részletesen bemutatott chilit.

A legtöbbet az utolsó fejezettől vártam, de sajnos ez okozta a legnagyobb csalódást. A chilik felhasználása és fogyasztása cím tartalmaz némi tartósításra vonatkozó információt és recepteket. Ettől a fejezettől egy ilyen könyvben én sokkal többet várok. Érdekelt volna a befőzés a hidegdunsztolás és még sok olyan apróság, ami alapján valaki termékeit nem csak egy-két hét tudja tartósítani. Nagyon szemléletes rajzok és szép képek mutatják be a felhasználás lehetőségeit és receptkönyvbe illő képek illusztrálják, hogy mibe tehetünk chilit. Ebben a könyvben viszont nem érdemel nagy fotót egy pizza vagy egy penne bemutatása.

 

Szakkönyvhöz illően a könyv végén további információk és tárgymutató találhatók, melyek tényleg igen hasznosak ahhoz, hogy valaki tovább keresse útját a hasznos tanácsok gyűjtésének, mert arra a könyv elolvasása után igen csak szüksége lesz.

Hisz ez egy szép könyv!

chil

2 thoughts on “Könyvkritika

  1. Nagyon hasznos véleményt, olvashattam! Köszönöm a segítséget, nem rendelem meg a könyvet, nem az ára miatt -ami megfelelő lenne- hanem a belbecsről alkotott vélemény miatt. Kellenek az ilyen Őszinte, pártattalan vélemények, hogy ne faragjon rá az ember a kinézett termékkel. Még egyszer köszönöm!

    • Kedves Hentes!
      Örülök, ha segíthettem a döntésben. A témában leginkább angol nyelvű könyvek elérhetőek, amelyek viszont hosszú ideig sok jó információt adhatnak fajtákra, betegségekre és kártevőkre is! Ez a könyv bevezetésnek jó, de önmagában kevés a chilitermesztés mélységeinek megismeréséhez!
      Kardos István

Vélemény, hozzászólás?