És mit csinálsz, ha mégsem süt a nap?

Hiszek a reinkarnációban. Sokszor érzem azt, hogy én magam is képes vagyok fotoszintetizálni. Szerintem én előző életemben növény lehettem. Méghozzá a fénykedvelő fajtákból. Nem is a meleget szeretem, hanem azt, amikor a fényt az arcomon, az egész testemen érzem. No persze ezért nem vetemedem meztelenre vetkőzött napfürdőre és nem lettem a nudizmus híve, de tény az, hogy számomra igen fontos a fény.

Mivel új szenvedélyem, vagy ahogy merészen nevezem: hobbim a chilikertészkedés, így az év elején igen sokat foglalkozom az elegendő fénnyel. Már nemcsak magam miatt aggódóm, amikor napokon át igen mélyre süllyed a felhőalap, és a természetes napsugárzás töredéke érkezik el a retinámig, hanem bizony a chilipalántáim miatt is. Január elején elvetett chilimagjaim kétharmada ugyan kikelt, de az első sziklevelek után, igen gyenge próbálkozásokkal és viszonylag lassan fejlődnek újabb levelek. Talán a színük sem olyan, mint tavaly, amikor április elején vágtam bele a kedvenc fajtáim csíráztatásába.

Chiki-Chili csíráztatás 24-ből 16 tő. És vannak a későn kelő fajták!

20160206_110924Mondanom sem kell, hogy az aggodalmam tegnap előtt már a tetőfokára hágott. Budapest belvárosi épületrengetegébe amúgy sem juthat be sok fény, így hát saját magam fényhiányos depresszióját csak fokozta a növényeim iránt érzett tehetetlenségem.

Tudtam, hogy cselekednem kell!

Hónapok óta, már a tervezés során foglalkoztatott a mesterségem megvilágítás kérdése, de bíztam abban, hogy déli fekvésű nappalink, széles erkéllyel és viszonylag mély belső ablakpárkánya, elegendő lesz a megfelelő fénymennyiség biztosítására.

Nem így lett. A viszonylag sikeres csíráztatás után, talán saját depresszióm is követelte a megfelelő világítóberendezés beszerzését.

Sokat nézegettem „beltéri” növénytermesztés eszközkészleteit, és a hozzá tartozó szakmai irodalmat. Remélem nem keltettem fel a hatóságok érdeklődését, mert néha-néha olyan oldalakra is rákényszerültem, melyek egyéb, számomra teljesen idegen, de jellegzetes formája miatt ismerős, növények nevelésével foglalkoznak. Minden esetre ott komoly szakmai tapasztalat van eltemetve, érdemes figyelmet fordítani rájuk!

Vegetációs övekedési lámpa szett 4
400 Wattos vegetációs növekedési szett. Chiki-Chilik ettől nőnek!

A lényeg viszont az, hogy az eredeti elképzeléshez képest, ami egy 600 Wattos Sunmaster  HPS Deluxe Sodium lámpa szett lett volna (HPS lámpa, Green Power trafó, ernyő, és kábelezés), az olcsóbb, de számomra jelenleg elegendő 400 Wattos vegetációs, növekedési szett (trafó 400 W HPS/MH, 400 Wattos lámpa, ernyő, és kábelezés).

20160206_170824
Polc Chiki-Chilik mesterséges megvilágításához!

Egy első emeleti lakásban az ablakpárkányon kívül nehéz megfelelő helyett találni a nevelésre. Pár hónappal ezelőtt a ‘Ldlben’ kapható volt egy egyszerű szerkezetes tároló polc, amit kinéztem magamnak, és meg is vásároltam.

'ldl' polc
Az a bizonyos tároló polc Chiki-Chili tanoncokkal!

Százötven centiméteres állópolc, közte állítható polcmagasságokkal (ami alkalmassá teszi arra is, hogy egy magasságú legyen a belső ablakpárkánnyal, és ott jó sok palánta elférjen). Polcméreteiben pedig számomra elegendő (75 cm X 30 cm), ami a nappaliban sem követel fő helyett magának.

20160206_081624
Chiki-Chili megvilágítása lámpa szettel!

A polcméret közel 100 tő csíráztatására elegendő egy szinten, ami számomra az ültetés és a palántázás időzítésében a hosszú-, és rövidebb termésidejű chilik esetén kezelhető tőszámot jelent. Mivel a polcok magassága állítható, így ezt a lámpa által kibocsátott hő figyelembe vételével állítható.

 

20160206_104330
Minden chili elfér most egy lámpa alatt! Chiki Chili első széria!

Olvasmányaim alapján ideális a 400 W-os lámpa esetén 30-60 cm távolságra tenni a növények tetejétől az izzót és a burát. Én 45 cm-re tettem, ami az íves ernyő segítségével viszonylag arányosa és egyenletesen szórja a fényt a palántákra. Fontos tudni, hogy az alufóliát nem ajánlják a tér lezárására, mivel rengeteg hőt ver vissza, ami bizonyos hőmérséklet felett már káros lehet megfelelő szellőztetés nélkül. Erre inkább foylon vagy mylar „fóliát” érdemes használni. Én egyenlőre maradok a fényveszteségnél. A háttérben lévő világos fal is csökkenti a veszteséget.

Ha összeadom a költségeket (polc a lámpa szett), akkor alig több mint harminc ezer forintra jön ki. A 400 W-os izzó napi 12 órás üzemeltetése esetén nagyságrendileg nyolc ezer forintos havi költséget jelenthet pluszban, akkor az ősszel készített költségkalkulációm alapján még reálisnak nevezhető a tervem

Végezetül egy megjegyzés a keretes szerkezet érdekében:

És mit csinál az időjárás, ha elkezdek aggódni a kevés fény miatt?

Mégis kisüt a nap!

One thought on “És mit csinálsz, ha mégsem süt a nap?

Vélemény, hozzászólás?