Tápoldatozás az erkélyen
Igen, amikor még hivatásos katona voltam egésze megszokott volt, hogy rövidítések alapján egész jól el lehetett kommunikálni. A HP-ról letelefonáltak az ÜTI-nek, hogy szóljon a TÜZÁ-soknak, hogy ha nem indulnak el azonnal, akkor LAFO lesz, de még lehet, hogy HTK is.
Szóval leszereltem, és eltávolodtam a rövidítésekkel beszélek környezettől, erre mi történik, itt is akadnak olyan helyzetek, amikor a rövidítések bizony elég fontos szerepet játszanak a chili termesztésében.
Ha a rövidítést gyorsan meg akarom fejteni, akkor ezt így vezetném le:
„Megfelelő PH értékű tápanyagot szállító közeg esetén különböző arányú NPK-k segíthetik a gyökereztetést, a növekedést, a virágzást és a termést.
Vagyis a megfelelő sav-lúg értékű tápanyagot szállító közeg esetén különböző arányú Nitrogén, Foszfor, Kálium segítheti a gyökereztetést, a növekedést, a virágzást és a termést.”
Ez alapján, ha én sikeres akarok lenni a chili termesztésében, és szeretném a növények számára legideálisabb körülményeket figyelembe venni, akkor ezeket az ismereteket figyelembe kell venni.
Mivel amatőr vagyok tudományos mélységeket nem értem el, de talán így egyszerűbben le tudom írni a tapasztalataimat másoknak, akik nem agrár területen folytatták tanulmányaikat.
A víz mint tápanyagot hordozó közeg nagy segítség számomra. Egyrészt nem kell külön eljárást alkalmaznom, másrészt izgalmas, hogy bizonyos körülmények között igenis figyelni kell rá.
Kicsit a PH értékről.
A PH-t 1-14-ig kalibrálják, ahol a 7, mint középpont lényeges. A 7 feletti érték lúgosnak mondható, míg a 7 alatti érték savasnak. Példának jó a szappan, illetve a szappanos víz, ami 9-10 PH értéket képvisel, míg a másik véglet a citromlé, ami 2,4 PH értékű, vagyis savas.
Ez alapján, ha viszonylag egyszerűen akarok eljárni, akkor két dologra kell figyelnem.
- Mi az ideális PH érték?
- Milyen PH értékű az öntözővizem?
Az első kérdést gyorsan meg tudom válaszolni, hisz sokat foglakoznak vele sorstársaim, szakértő chilitermesztők.
Az ideális érték 5,8-6,4 PH között van. Ez egy olyan sáv, ahol a tápanyagok és nyomelemek legnagyobb arányban felvehetők a növények számára.
A második kérdés már sokkal izgalmasabb, mert bizony ízre, szagra, színre nem lehet megállapítani a víz pH értékét.
Erre kaphatók elég egyszerű PH mérő tesztcsíkok, oldatok vagy akár elektromos mérők is. Én a PH teszterek közül az oldatos megoldást használom. Egyszerű, bár tizedes értékek meghatározására nem alkalmas. A kis fiolába öntök a tesztelni kívánt vízből, és csepegtetek bele a tesztoldatból 2-3 cseppet. Ez után a rendelkezésre álló dobozban lévő színskála esetén be tudom azonosítani 4-10 PH-ig a víz savasságát vagy lúgosságát.
Tapasztalatom alapján az csapvíz PH-ja 8 körüli (eddig 2-ből kétszer), míg meglepetésemre az esővíznél ennél magasabb értéket tapasztaltam, 9-es PH-val.
Az azért egyértelmű lett számomra, hogy itt beavatkozásra van szükség.
Szerencsére erre is van lehetőség, ugyanis vannak olyan természetes adalékok, amelyekkel növelni lehet a víz savasságát. Az Advanced Hydroponics PH- Grow alkalmas az öntözővíz tápoldatának PH értékének beállítására. Erre segédeszközként pipettára vagy mérőedényre van szükség. Egy-két liter folyadék esetén inkább a pipettát javaslom.
A chili palánták növekedésénél a csírázás és a gyökeresedés, illetve a sziklevelek megjelenése után, még sokáig fölösleges a tápoldatozás. Más a helyzet, amikor már a sziklevelek után további hajtások, levelek is megjelennek, és a palánták még mindig ugyanabban a földben van, ahol a gyökeresedést megkezdte.
Először még a 4-5 hetes palánták nálam maximum csak a Chili Focus tápoldatból kaptam, ami sokáig elég volt, hisz 5 ml kell 1 liter vízhez.
Összesen két átültetést éltek meg a chilijeim, ami azt jelenti, hogy a csíráztató tálcák minimális földmennyiségből 2 dl-es palántázó cserepekbe kerültek, majd onnan már a végleges nagyobb cserepekbe.
A végleges cserépbe kerülést követően a harmadik héten folytattam a tápoldatozásukat, amikor sejtésem szerint a gyökeresedésnél a növény már igencsak használt a virágföld tápanyagaiból.
Ekkor kezdtem el beállítani az öntözővíz PH értékét 6-ra és itt tértem át a Plagron termékcsaládra, ami az ideális PH értékű vízben külön oldatot jelent a növekedés során és külön oldatot, terméket a virágzás során.
Ez azt jelenti, hogy a növekedési szakaszban a Nitrogén, Foszfor, Kálium aránya (NPK) 3-1-3, míg a virágzás során ez az arány már NPK 2-2-4.
Talán látható ebből a két arányszámból, hogy míg a növekedésnél a Nitrogén a jóval magasabb arányú, addig a virágzásnál a növénynek több Foszforra és Káliumra van szüksége.
A következtetésem az, hogy ha Chiki-Chili jó eredményt akar elérni a chilitermesztésben, akkor figyelnie kell, hogy 6 PH körüli értéknél mindig a fejlődési szakasznak megfelelő NPK-át állítson be.
Értitek?