Születésnapi hétvége koronája a vasárnapi ebéd!
Végy négy szelet friss lazacot! Legyen otthon citrom, burgonya, fagyasztott mexikói zöldségkeverék, fokhagyma, majoranna, só, bors és elég vaj. Ha ezek rendelkezésedre állnak, akkor nyugodtan belefoghatsz a nem mindennapi ebéd elkészítéséhez! Kedvesem kedvence a lazac. A Hold utcai Csarnokban nagyon jó halas bolt van, onnan vettem frissen a gyönyörű színű filézett halakat. A fűszeresvajat én magam keverem ki. Nem bízom másra. Főleg úgy nem, hogy szeretem, ha kissé csíp, ezért keverek bele a Chiki-Chili Boszorkány Leheletéből. Ha minden megvan, akkor érdemes kikeverni először a fűszervajat. Ehhez a legfontosabb, hogy puha legyen a vaj, amit használ.
Ha más nem, akkor felolvasztom.Így csináltam én is, hisz azért annyi időm nincs, és a nap sem sütött ki ma. Így a hozzávalókat beletéve egy tálba olvasztottam egy percet a vajon. Csak só, szárított petrezselyem, fokhagyma kell bele.
Persze nálunk a vaj elbír egy kis csípőset!
És ha már halhoz lesz a vaj, ne hagyjuk kik belőle a citrom levét sem!
Mielőtt a fűszervajjal megkenném a lazacot, és mielőtt még fel is szeletelném, bizony van egy nem túl könnyű feladat. Szemöldökcsipeszhez nagyon hasonló eszközzel ki kell húzogatni a szálkákat a lazacfiléből. Mert bizony van benne prá…
Ezután jöhet a szeletelés. Elég ügyetlen vagyok a lazac bőrének lenyúzásához, és ha jól megsül még talán ehető is, így én nem bajoltam vele sokat. rajtra hagytam.
Az egészet vagy egyből a sütőpapíros tepsibe vagy egy tálba helyezve egyenként megkenem a fűszervajjal.
A sütöpapírt a lazacok alatt is megkenem a fűszervajjal, és úgy helyezem el rajta a szeleteket.
Előmelegített sütöben, forgatás nélkül is szépen megpirul 30-40 perc alatt. Ha jó volt az előkészítés, és hajában főztél meg néhány szem krumplit, akkor azokat felnégyelve, megforgatva a fűszervajas műanyag edényedben, amikben a lazacok várakoztak, finom köretet süthetsz a hal mellé.
Ha tényleg színes ebédet szeretnél, akkor a vajban párolt zöldségköret is jól kiegészíti a lazacot és a burgonyát.
Ha minden kész, akkor jöhet a tálalás!
A fűszervaj kissé csípős, de mi szeretjük még egy kis chilivel megbolondítani! Chiki-Chilis jó étvágyat!