Chiki-Chilis Spenótos Pite lazaccal és kápia paprikával

Ha nem sikerül igazán a lazac nyúzása, akkor a próbálozást is használd fel stílusosan!

Chiki-Chili lazacfiléi

Hiába, nem mindenki szokott rendszeresen lazacot nyúzni, ahogy én sem. Négy lazacfiléből készítettem az ünnepi ebédet, és mindengyiknél megpróbálkoztam a nyúzással. Csak mócsingokat gyártottam. Okosan a farka felől kezdtem a próbálkozást, ha nem sikerül, akkor bőröstül sütöm meg, de nem teszem tönkre a gyönyörű filéket.

Mivel a maradékból inkább valami esti sós desszertet szerettem volna csinálni, ezért pitetésztát gyúrtam:

  • Chiki-Chili pitetésztája

    250 g liszt

  • 160 g vaj
  • 3 evőkanál víz

A három összetevőt alaposan összegyúrtam, és amíg a töltelékkel elkészültem, hűtőbe tettem kicsit pihenni a könnyen összeállítható alapréteget. Meglepően egyszerű a pitetészta készítése.

Nosza ezután egy lilahagymát összeaprítottam és a lazaccal együtt kevés vajon megpirítottam. Ízesítésnek sót, borsot és némi rozmaringot használtam. Nem baj ha a lazac szétesik, hisz a végén úgyis belekevered a spenótós töltelékbe. Mielőtt elzárnád a gázt alatta, locsold meg az egészet egy fél citrom levével.

Chiki-Chili lazacot párol lilahagymával

Jöhet a töltelék:

 

  • 1 fej lilahagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • fél citrom leve
  • 4 db tojás
  • 200 ml főzőtejszín
  • 250 g spenót
  • 200 g trapista sajt
  • 15 g reszelt parmezán
  • fél darab pritamin paprika
  • bors
  • rozmaring

Közben ugyancsak egy fej, de vöröhagymát megpirítottam a spenóthoz. Viszont itt már kicsit ínyenc voltam. Mielőtt az összekockázott hagymát priítani kezdtem volna, a felforrósított olíva olajba félbe vágott fokhagymagerezdeket és némi rozmaringot dobtam. Fél perc alatt az olaj illatos fűszerolajjá változik. Ajánlom mindenkinek, és nem csak ehhez az ételhez. Ha csirkehúsból készített zöldségleveshez az elején ugyanezt a módszert alkalmazom.

Chiki-Chili Boszrokány lehelete a spenótba

Amikor a hagyma megpirult, akkor a fagyasztott spenótot lassú tűzön felolvasztva felfőztem. Sóval, borssal és esetleg még fokhagymával ízesítettem. Mivel csípősen nagyon szeretjük, ezért nem hagytuk ki Chiki-Chili chiliszószát! Nektek is ajánlom!

Chiki-Chili lazac és spenót

Ezek után egy nagyobb tálra volt szükségem. A következő összetevőket vegyítettem össze.

A tojásokat összekevertem a tejszínnel, a spenóttal és a lilahagymás lazaccal, amit jó apróra össze is törtem. Ezt a híg keveréket használtam töltelékként. Persze előtte a pitetésztát a formába kellett igazítani.

Chiki-Chili lazacos, spenótos pitéje

Ez gyerekjáték, hisz a tészta könnyen reped, szakad, ezért olyan mint a lego, gyerekjáték. A pihentetett tésztát beleigazítottam a piteformába úgy, hogy nem volt rajta szakadás a pereméig, nehogy kifolyjon a töltelék, mielőtt a tojás által összeállna. Amikor ez sikerült, akkor beleöntöttem a tölteléket, megszórtam a tetejét a reszelt trapista-parmezán sajttal. Végül díszíttettem vékony pritamin paprika csíkokkal.

Előmelegített sütőben negyven perc sütés után gyönyrű a látvány. Jó étvágyat hozzá!

Chiki-Chilis spenótos lazacos pite 1

Chiki-Chili spenótos lazacos pite 2

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük