A nyaralás alkalmával többször készültem szabadtüzi főzéssel, de igazán ezt sikerült részben részleteiben legjobban megörökíteni. Egy hetet voltunk nyaralni a családdal, és mivel sok a környékben az ismerős, ezért tizenkét fős adagot készítettem.
Mivel a bográcsos főzésem már a nyaralásunk második felében volt, nagyrészt tudtam, hogy a héten milyen ételek készültek. Volt paprikás csirke, volt grillezés sertéshúsokkal és grillezett zöldségekkel. Ezért olyan ételt kellett találnom, ami viszonylag egyszerű, gyorsan elkészül, laktató. Ezért is hagytam el nagy kedvencemet a marhaprökölt készítését, pedig bográcsban az igazán ízletes tud lenni.
Valami újat akartam, így péntek reggel, amikor felébredtem tudtam, hogy szombaton hentestokányt készítek. Sosem készítettem előtte, de emlékeimben olyan ízek rémlettek fel, amelyek igazán az elképzeléseimmel összhangban voltak. Így hát nem voltam rest az alapanyagok beszerzése után, szombat délután nekiálltam!
Hozzávalók:
1 kg sertés lapocka
20 dkg füstölt szalonna
1 evőkanál sertészsír
40 dkg füstölt sonka
40 dkg csemege uborka
5-6 szem paradicsom
6-7 fej vöröshagyma
só
őrölt feketebors
ízlés szerint Chiki-Chili Boszorkány lehelete.
Köretnek köményes főtt burgonyát választottam.
A szalonnát és a hagymát apró kockákra vágtam és a zsíradékon először a szalonnát, majd a hagymát pirítottam. Figyeltem arra, hogy addigra a tűz ne lobogjon, csak az izzó, parázsló fa hője melegítse a bogrács alját. Amíg a lassú pirulás tartott, addig a lapockát és a füstölt sonkát vékony csíkokra vágtam. Ez valamivel nehezebb feladat, mint kockázni, és valószínűleg ezért is hívják hentestokánynak, mert laikusként igen nehéz egységes méreteket produkálni. Viszont ez nem befolyásolja az ízét. Amikor ezzel kész voltam és a hagyma sem égett oda, akkor beleraktam a lapockát. Sóval, borssal ízesítettem, és kevés vizet öntöttem alá, hogy lassan párolódjon. Ilyenkor sem szabad erős tűzön főzni.
Mikor már a hús félig megpuhult hozzáadtam a csíkokra vágott füstölt sonkát, és a kockákra vágott paradicsomokat. Természetesen lehet paradicsompürét is használni, ha nincs paradicsom, de ez nálunk most nem okozott gondot. Rengeteg paradicsom termett, így ebből bőségesen jutott. Érdekesség, hogy sem őrölt sem zöld paprikát nem teszünk a hentestokányba.
Amíg a paradicsom szétfőtt, és a színe is ezt tükrözte a bográcsban, addig volt idő a csemegeuborka csíkozására. Ez kellemes feladat, mert a gyakorlatlanságom okán több nem sikerült, melyeket azonnal el kellett fogyasztanom. Természetesen emiatt jöval több uborkával készültem a főzéshez, mint amire szükség lett volna. Nagyon szeretem. El is fogyott az összes fölösleg a csíkozáskor.
Amikor a hús megpuhult, hozzáadtam a csemegeuborkát és hozzáadtam annyit vizet, amennyi szafttal a hentestokányt gondoltam. Még egy rövid forralás, és már el is készült a hentestokány. Mivel idén is igen csípősre sikerült Chiki-Chili Boszorkány lehelete, ezért ezt mindenki magának, ízlés szerint adagolta.
Ha esetleg valakinek nem volt lehetősége füstölt szalonnát vagy sonkát beszereznie, akkor ajánlom Chiki-Chili Perzselő Pokol chiliszószát, hisz a borókás bükkfaforgácson füstölt chiliszósz kis mennyiségben is pótolja az elengedhetetlen füstös ízt! Viszont vele már óvatosan kell bánni, mert nagyon erős! De csípni fogod, ahogy csíp!