Zöldséges nyúlhúsleves gombával

Ha már a fagyasztó egy egész nyulat rejtett.

Nem vagyok szakértője a húsok feldarabolásának, de ha szeretnék finom ünnepi levest enni, és találok a fagyasztóban egy rejtőzködő nyulat, akkor bizony ezt is meg kell tennem.

Ha pedig egy egész nyúllal állok szemben a konyhában, aki még meg is van nyúzva, érdemes egyből a második fogásra is gondolni.

Most a blogomban a zöldséges nyúlhúsleves receptjét írom le.

Zöldséges nyúlhúsleves gombával hozzávalói

Hozzávalók:

  • nyúlhúsaprólék (nyaka, farrész, bordák, belsőség (máj, szív, tüdő stb),
  • 2 db sárgarépa,
  • 1 db fehérrépa,
  • kis darab zellergumó,
  • negyed karalábé,
  • 2 fej vöröshagyma,
  • 4-5 gerezd fokhagyma,
  • ízlés szerint gomba,
  • rozmaring,
  • kakukkfű,
  • petrezselyem
  • só,
  • bors,
  • olaj

Ha minden hozzávaló rendelkezésre áll, akkor első lépésként a nyúl feldarabolása a feladat. Készítettem róla egy kis videót, de nem állítottam automatikus lejátszásra, mert nem mindenki szereti egyben látni szegény kis állatot, főleg, ha utána darabjaira szedik.

Rozmaringos-fokhagymás olivaolaj

Ha ezzel megvolnánk, ami tudom, hogy nem kis feladat, akkor egy kis oliva olajat hevítsünk és tegyünk bele egy-két friss szál rozmaringot, és 2-3 gerezd fokhagymát. Ez a kis csel izgalmas aromás alapot ad a levesünknek. Az illóolajok felszabadulnak, és illatossá teszik az olivaolajat, ami később a leves egészét átjárja. Közben, vagy már előtte a zöldségeket feldaraboltam.

Zöldségek feldarabolása

A főzésnél nagyon fontos az alapos előkészítés, és a munkafolyamat átgondolása. Enélkül órákkal hosszabb ideig tarthat az, amit különben másfél óra alatt el lehet készíteni. A répát karikára, a zellert és a karalábét kis darabokra vágtam össze. A hagymát egészben hagytam, és a kínai szárított gombát sem szeleteltem fel. Reménykedtem, hogy az egész éjszakás áztatás és a főzés megpuhította.

Ezek után már beszéljenek többet a képek:

A rozmaringos-fokhagymás oliva olajba beleraktam a nyúlhúst, és percekig így pirítottam.

Zöldséges nyúlhúsleves első már nyúllal

Pár perc után beletettem a zöldségeket.

Zöldséges nyúlhúsleves immár zöldséggel

Majd beletettem a gombát is.

Zöldséges nyúlhúsleves gombával igazán jó

Majd felönöttem vízzel, sóval, borssal, kakukkfűvel fűszereztem, és még egy kis petrezselyem levél is került bele.

Zöldséges nyúlhúsleves gombával és fűszerezve, vízzel felöntve.

Ezután már csak kóstolás és ízesítés volt a feladat.

Egy órán át főztem puhára a nyúlhúst a levesben

Chiki-Chili Perzselő pokollal ízesítettem. Mivel nem használtam füstölt szalonnát, de a zamatát szeretem a levesbe is, ezért kihagyhatatlan volt számomra.

Chiki-Chili Perzselő pokol chiliszósz a Zöldséges nyúlhúsleves gombávalba 🙂

Jó étvágyat!

Zöldséges nyúlhúsleves Chiki-Chilivel tálalva

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük