Csíráztatás, palántanevelés 2018.

Az idei évben a tavalyi évtől eltérően nem január 1-én kezdtem a chilimagok beáztatátást, hanem pár nappal később, január 4.én. Természetesn csak azokat a magokkal foglalkozom ilyen korán, akik egyrészt hosszú termésideűek, illetve szeretném, hogy július közepére már termőre forduljanak.

Négy fajta chili csíráztatását kezdtem tehát meg:

  1. Carolina Reaper
  2. Trinidad Scorpion Moruga
  3. Trinidad Scorpion Butch T
  4. Habanero Chocolate

Maradt még négy helyem a tálácban, így a tavalyi magok közül elvettem 2 szem 7 Pod Burgundy és két szem Jolly édes paprikát.

Az elmúlt két hétben szerencsére az előcsíráztatás, de most már a megjelent palánták is azt mutatják, hogy a magok beszerzésének forrása, legalább is a kelési arány tekintve megfelelő, ugyanis 90 % fölötti, és vannak a későn ébredő magok, akik még előbújhatnak. A magok beszerzésénél két forrás szoktam igénybe venni:

  1. M-Garden Magyarországról, mivel náluk a beszerzés mellett azért jótanácsokat is kapok, és akár egy kellemes beszélgetésre is sor kerülhet, ha a körülmények adottak.

https://m-garden.eu/shop_cart.php

  1. A másik egy angliai forrás. A UK chili seeds, ahonnan eddig a 7Pod Burgundy magokat rendeltem.

https://www.ukchilliseeds.co.uk

Mivel már több mint két hetes palántákról van szó, és szeretném, hogy a megfelelő talajhoz megfelelő folyadék is társuljon, ezért a második hét után elkezdtem a öntözővíz PH értékének beállítását és gyökerek erősítését. Ehhez a szükséges kellékek bő tárháza a képen látható:

Chiki-Chili víz PH értékének beállítása és tápoldatozása

  1. Víz, amit szeretnénk beállítani, tápoldattal tuningolni (hasznos egy-két órával korábban már a csapvizet üvegbe tölteni.)
  2. mérőedény (bármilyen műanyag edény, tejfölös, vajkrémes, kinek mi van otthon.)
  3. pipetta, mivel elég kis mennyiségekkel dolgozunk még ilyenkor.
  4. ha pipetta nincs, akkor minimum mérőedény (én gyógyszertári kakukkfű-szirup mérőedényét állítottam itt csatasorba.)
  5. PH teszter (vagy színezőfolyadékos vagy digitális is jó ehhez) Nekem a digitális, amit az aliexpress.com-ról rendeltem, a célnak teljesen megfelel.
  6. Folyadék PH értékének csökkentését Advanced Hydrophonic PH – growong (ez kifejezettem a növekedési szakaszra való.)
  7. És ami a gyökerek erősítőt szolgálja Plagron Power Roots.

És kezdődhet a folyadék PH értékének beállítása. Fontos, hogy a folyadékhoz először hozzáadtam az előírásoknak megfelelő tápoldatot, ami ebben az esetben a Plagron Power Roots. Mivel 2 literes üvegeim vannak, azért max 2 ml-t kellene beletennem, de indításnak csak 1 ml tápoldattal kezdtem. A pipettával felszívtam a koncentrátumot, és a 2 literes üvegbe engedtem.

Plagron Power Roots a folyadékba

Ezek után pát percig állni hagytam, összeráztam, és csak azt követően kezdtem el mérni a folyadék Ph értékét. Fontos, hogy a tesztfolyadékos módszernél csak közelítő értéket tudok mérni, míg a digitálisnál századpontossággal. Mivel a vásárolt palánta föld PH 5.8 +- 0,5 PH értékű, ezért a tápoldatot inkább a határérték (5.8-6.4 PH) felső indexám a alá kalibrálom majd: 6.3 és 6.4 közé.

Chiki-Chili öntözővíz PH értékének mérése

A 6.79 PH értéket a PH – savas kémhatású folyadékkal tudom csökkenteni. Ebből max 0.5-1 ml is elegendő 2 liter vízhez, hogy pár tizeddel csökkentsem 6.4 PH alá.

PH – Chiki-Chilinél

A folyadékot ismét pár percre hagytam, hogy oldódjon, keveredjen a koncentrátum, majd megmértem a PH értéket.

Chiki-Chili tápoldatos 6.37 PH értékű tápoldatos öntözővize

A mérés alapján sikerült az öntözővíz Ph értékének beállítása. Amit érdemes tudni, hogy a víz PH értékének mérésénél figyelnem kell arra, hogy 25 C alatt legyen a mért folyadék hőmérésékelte, mert akkor kapok pontos értéket.

Bízom benne, hogy ez a kis gyökérerősítő jó hatással lesz a palántáimra!

 

Vélemény, hozzászólás?