Chiki-Chili Csodakertje költözik

Hogyan tovább három év után.

Amikor azzal a gondolattal ébredtem, hogy chilit szeretnék termeszteni, még csak az erkélyen cserépben növekedett az a hat-hat tő Jamaican Red és Habanero Chocolate chili palántám, melyek bőséges termése aztán arra ösztönzött, hogy belevágjak a Csodakert projektbe. Édesanyám családi házának kicsi kertje elég volt a 32 négyzetméteres Hírös Fóliaház hobbi fóliaházának telepítésére.

Chiki-Chili

Édesanyám kicsi kertje 2015. ősz

Az előkészítés után barátommal Kiss Zsoltival nekiálltunk a horganyzott-vaselem oszlopok és a váz összeállításának.

Chiki-Chili

Kiss Zsolt mint Hobbi Fóliasátor összeállítás szakértője

Keresztapám, nagybátyám és Édesanyám is segített a fólia felhúzásánál.

Chiki-Chili

Keresztapám, Szántó Imre szakmai tanácsadóként és problémamegoldóként

Aztán kész is lett, és bizony három évig állta a sarat a sátor.

Chiki-Chili

Édesanyámmal a Csodakert előtt

Eltelt három év, édesanyám sokat segített, de ideje volt eldönteni, hogy folytatom-e a Csodakert művelését vagy nem. Mivel Vácott sikerült vennem egy hobbikertet, így egyértelmű volt, hogy ott a helye a Csodakertnek. Így fiammal, Haug Danival nekiálltunk szétszedni a Csodakertet Kunszentmártonban. Feleségem, Bayer Edina volt az, aki a horganyzottvas-elemek jelölését előkészítette. Ez nagy segítség az új összeállítás során.

Chiki-Chili

Haug Daniel és a Csodakert szétszerelése

Chiki-Chili

Hírős Hobbi fóliasátor bilincseinek szétcsavarozása

Chiki-Chili Költözés

Hírős Hobbi fóliasátor vázszerkezetének szétszerelése

A költöztetést már hónapokkal előbb egyeztettük barátommal, Kiss Zsoltival. Ketten, keresztapám szakmai tanácsait már ismerve (kölcsönkaptuk a slagos vízimértéket is), nekiálltam a terület előkészítésének.

A terület előkészítése Vácott 2019

A 2019-es évben január óta nem esett az eső. Természetesen arra a 4 napra érkezett meg a várva várt esős idő, amikorra mi a fóliaállítást terveztük. Mivel Vácott valamivel nagyobb terület áll rendelkezésre, ezért a Hírős Hobbi fóliaház rendszerét 2×2 méteres résszel bővíteni tudtam. De így is az egész sátor elfért lazán egy furgon aljában.

Chiki-Chili

Hírős Hobbi fóliasátor 12 méter hosszú elemei

Aztán Zsoltival nekiálltunk az oszlopok leállításának. Mivel az Alföldön nem volt ekkora gond a vízszintes mint Vácott a Törökhegy lábánál, ezért az oszlopok leállítása egy egész napot vett igénybe.

A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy az oszlopokat függőbe és síkba kellett állítani. Enélkül a mindenfelé lejtő talajon nem tudtuk volna a fix méretű vázelemeket összeilleszteni. Végül mégis sikerült a második nap kora délutánjára. Ha az oszlopok jól állnak a vázelemek összeállítása már kisebb-nagyobb gyerekjáték.

Chiki-Chili

Kiss Zsolt és én a Chiki-Chili Csodakertjének összeállításakor 2019. Vác

Másfél nap lejtéssel való küzdelem után a szombati napra újabb barátok érkeztek Szegedről, Szarvasról, Dunakesziről és Vácról. Úgy számoltam, hogy öten talán elegek leszünk a 18 méter hosszú és 8.5 méter széles fólia felhúzására.

A fólia stabilizálására a vázra drótot húztak, míg én a váz körüli árkolást fejeztem be.

Chiki-Chili

Zsolnai Attila és a vízmérték barátkoznak.

Chiki-Chili

Bíró Béci és Zsolnai Attila Chiki-Chili Csodakertjének drótozásánál.

A szombati napot estig kitöltötte a fóliahúzás. Önmagában nem lett volna ilyen időigényes, de sajnos a több mint 80 centiméteres lejtést orvosolni kellett, és majd kell is. A fóliaház alsó részénél földet kellett tölteni a fólia rögzítésére.

Chiki-Chili

Fenn a fólia Chiki-Chili Csodakertjén Vácott

Ez azt is jelenti, hogy a chilik telepítéséig a fólián belül a talajkiegyenlítést meg kell oldanom. Ez több kihívást is jelent, de ami biztos, hogy pár köbméter termőföldet át kell csoportosítanom.

Végül, jó hangulatban szombat estére befejeztük a fólia felhúzását és az ajtószárnyak felhelyezését.

Chiki-Chili

Chiki-Chili Csodakertje az építés végén, 2019.04.13. 18.30.

Talán kevesen tudják illetve sokan nem is sejtik, hogy a hobbim több mint kertészkedés és főzés. Egyrészt sok embernek szereznek örömet a termékeim, ami szinte azonnali visszajelzés arról, amit csináltunk. Viszont ami még ennél is fontosabb, hogy olyan barátok vesznek körül, akik örülnek a sikeremnek, és részesei szeretnének lenni annak, amit együtt is megélhetünk. Számomra hihetetlen, de ez a pár nap bebizonyította, hogy a Csodakert tényleg csodát tesz. Kiváló János, Kiss Gábor, Bíró Béci, Haug Dani, Zsolnai Attila, Kiss Zsolt, Feleségem, Bayer Edina, Édesanyám Kardos Istvánné, Keresztapám, Szántó Imre, Nagybátyám, Kardos András és mindenki, aki ebben támogatott, köszönet érte.

Azt, hogy tavaly Nagymaroson kicsit kedvünket szegte néhány ember „jószándéka”, nem térített el attól, hogy a Csodakert tovább éljen, és fejlődjön.

Köszönöm mindenkinek a segítséget!

 

Vélemény, hozzászólás?