Füstölő chilipaprikához, vagy amihez akarod!

Chilipaprika füstölőAz ismert közösségi oldalnak hála, néhány hónapja alighogy felraktam néhány képet az új szerzeményemről, azonnal megkeresés jött egy igen távoli ismerősömtől: Hol szereztem, tudok-e neki is?
Ezen felbuzdulva leírom a legfontosabb ismérveit és hibáit vagy előnyeit más füstölőkhöz képest.
Én Gödön egy közeli ismerősöm jó szomszédjánál láttam hasonlót. Mivel van egy ezermester kollégám, ezért megkérdeztem legyártatná-e nekem ezt a szerkezetet csak kicsit nagyobban?

Ellátogatott hozzánk, lemérte és pár hónap múlva, igazából rá egy évre el is készült. Mivel ez egy szabadtüzes halfüstölő mintájára készült, ezért nem is hiányzott ősszel, télen és a hideg tavaszi napokon.
Amikor elkészült én már javában úsztam a chilitermesztés mámorában, és egyből felötlött bennem, hogy egy halfüstölő alkalmas lehet-e chiliszószok készítésénél egyedi íz hozzáadására. Kiderült, hogy bizony alkalmas.

Ezek után lássuk a részleteket!

Az eszkFüstölő chilipaprikához - megfüstölveöz eredetileg halfüstölésre készítették nagyon egyszerű eljárást alkalmazva. Megfelelő zárt térbe minél több füst halmozódjon fel a benne elhelyezett élelmiszerek ízesítésére. Alulról, a füstölő alsó lemezének felmelegítésével érjük el a megfelelő hőfokot, mely hatására a szerkezet belső terében (alulra) bekészített faforgács, izzani, füstölni kezd.
Az eljárás során a füst mellett hő is keletkezik, ami által nem hagyományos hideg füstölésről van szó, hanem párolásról is.

Legfontosabb információk: 0,8-as hengerelt lemezt (nem rozsdamentes),
méreteinél két fontos dolgot kell figyelembe venni:
1. Milyen méretű sütőrácsot szeretnél benne elhelyezni?
2. A sütőrácsokból hány darabot?
Az ehhez tartozó méretek határozzák meg a hajlítás ívét, a behelyezett tálcák száma pedig a füstölő magasságát. Fogantyú, pánt, pántakasztó és hordozófül elengedhetetlen a könnyű kezelhetőséghez.

Füstölő chilipaprikához - füstölés nyílt tűzönA szerkezet hiányosságai között szerepel, hogy alapból nem készítettem bele fűrészpor tartó tálcát, és a fűrészpor és a rács közé pedig egy csöpögésgátló távtartós lemezt, hogy a kicsöpögő folyadék ne a fűrészporra csöpögjön.

Mindent összevetve a szerkezet jól szuperál, hobbikertészeknek, szószkészítőknek kiválóan alkalmas a kívánt ízhatás begyűjtésére!

 

Kellemes füstölgést!

 

Vélemény, hozzászólás?