Chiliről máskép! Habanero Chocolate, Maya Red.

Habanero

Chocolate Habanero Chili

Mit jelent ez a szó számunkra, hogy egzotikus? Távoli, más hangulatot sugárzó, ritka, szokatlan. Távoli, más hangulatot sugárzó, ritka, szokatlan. Távoli, más hangulatot sugárzó, ritka, szokatlan. Mindenképpen olyan pozitív gondolatok ébrednek bennem, ami felkelti a kíváncsiságomat. Számomra az egzotikus gyümölcs mostanság az avokádó a durian és mindaz, amit még nem is kóstoltam. Formája, színe, illata, íze szokatlan, és mindenképpen cselekvésre ösztönöz: kóstolj belém! Van olyan barátom, aki így van az ázsiai nőkkel. Számára egy ázsiai nő arcának vonalai, bőrének illata és színe mind arra ösztönzi, hogy….

És vannak, akik így vannak a sötét bőrű nőkkel. Sötéten csillogó csokoládé bőrük olyan vonzó, aminek nem lehet ellenállni, és az egzotikum által felkorbácsolt kíváncsiság csillapíthatatlan. Az egzotikum az emberi fejlődést motiváló kíváncsiság egyik mozgatórugója. Új dolgok felfedezésére ösztönöz.

Habanero-silhouette-vector-16wtk

Habanero sziluett

Számomra sokáig a chili nem tartozott az egzotikumok közé. Paprika, ami erős. Aztán, amikor felmerült a gondolat, hogy legyen chili a hobbim, akkor szembesültem azzal, hogy a chili sokkal több, mint itthon az erős paprika. Sokszínűsége, változatossága szinte kimeríthetetlen.  Kíváncsiságom szenzorai aktiválódtak, és izgatott keresgélésbe fogtam fotók alapján. Érzékszerveim kielégítést kívántak.

Nem titkolom meglepetésként hatott számomra, hogy egy paprika nemcsak piros, sárga és zöld lehet, hanem mély lila vagy inkább élénk csokoládé színű. Chocolate Habanero a csillogó, fényes sima héjával, testén végigfutó kecses hullámzó redőivel egyből átértékelte eredeti álláspontomat és kíváncsiságot ébresztett bennem. Vajon ha ilyen a formája, akkor milyen lehet az illata, bőrének érintése? Milyen titkot rejtegethet íze, és mivel lep meg a tekintélyt követelő SHU érétke?

Első pillanattól kezdve tudtam, hogy ő lesz az, akit nem csak kipróbálni, hanem megismerni akarok. Kifürkészni minden titkát! Hogyan csírázik, hogyan növekszik? Tényleg olyan érzékeny, tényleg lassan érő típus? Fél évet kellett várnom, hogy a kíváncsiságom kielégítése elérje csúcspontját.

habaneo ch

Chocolate Habanero

El kell mondanom, hogy a kapcsolatunk nem volt felhőtlen. Elég későn találkoztunk. Április elején kezdődött a csíráztatás, és bizony a kezdeti sikerek után (hat magból öt kikelt) jöttek a nehézségek. A levelei szépen gyarapodtak, de virágai egyre csak termés nélkül elhullottak. Kezdtem azt érezni, hogy csak dísznövényt nevelek, melyből nem fogok szüretelni semmit. Közben megjelentek a pajzstetvek is, és egyik habaneromat igen megtépázták. Komoly küzdelem volt. A virágzás termésmegtartásában GABKO segített, és a megfelelő tápszer megfordította az igen elszomorító körülményt. Lettek terméseim. Igaz két kezemen meg tudom számolni a terméseim számát, de ahhoz képest, hogy áprilisban indultunk, októberben elején a szüret izgalmas volt.

Természetesen minden hibát elkövettem, amit a kíváncsiságom türelmetlensége okozhatott. Bár z is lehet, hogy minden érzékszervemmel tapasztalni akartam a Chocolate Habanero tulajdonságait. Gumikesztyű nélkül álltam neki feldolgozni a chiliket, melynek eredménye az lett, hogy másfél óráig égett az orrom töve, és minden alapos kézmosás ellenére a kontaktlencse kivétele, és másnapi betétele iszonyatos kínok között zajlott. De mondhatom azt is, hogy minél közvetlenebbül akartam megélni találkozásomat a kapszaicinnal.

Chocolate Habanero Chili: Fényes, sima tapintású a héja, formája kellemesen hullámzó ívekkel taglalt. Mérete 6-8 cm, ami első ránézésre nem túl nagy, de minden belefér, ami egy ilyen erős paprikához szükséges. Félbevágva a héjától befelé haladva a sötét lilától fokozatosan  jut el az erek világos-fehér színéhez. Csodálatos sötét szivárványszerű látvány. Ekkor már illata is érzékelhető. Valami különleges, füstös illat, ami jellemző. Ízéről viszonylag egyértelmű emlékeim vannak: iszonyat erős, és a füstös íz ott is megjelenik. Ha egzotikusnak nevezem, akkor ebben mindenképpen egyedi. A csípős íz előtt érezhető kisség fanyar, füstös íz rajongókra és elutasítókra osztja a Habanerot megítélők csoportját. Nem tudunk közömbösek maradni. És ez így van jól. A közömbösség az unalom nem az egzotikum felfedezésének mozgatórugója.

Habanero

Habanero Maya Red; Chiki-Chili

Hát ezért habanero, amivel Chiki-Chili elindult és ezért idén is az egyik fő csapásvonal, amivel újra próbálkozom a család egy másik tagját is bevonva Habanero Maya Red, aki már a leglelkesebben növekszik palántaként.

3 thoughts on “Chiliről máskép! Habanero Chocolate, Maya Red.

  1. Múlt héten volt szerencsém megkóstolni mindkettőt, szerintem zseniálisak lettek, nincsenek túlbonyolítva, azt az élményt adják, ami a nevekből és az összetételből következik. A Boszorkány Leheletét azok is megkóstolhatják, akik nincsenek oda a brutál erős chiliért, kellemesen fűszeres, aromás, édeskés krém. A Perzselő Pokol a nevéből adódóan más ligában játszik, de még a magában fogyasztható kategóriába (nálam) belefér. Szokásos habaneros-édeskés illat jó adag füstösséggel kiegészítve. Ízében elsőre az édes jegyek jönnek elő, de szinte azonnal támad a kapszaicin. A lecsengése közepes, nem mar órákon át. habár az állaguk az én ízlésemnek kicsit darabos, de legalább szépen megáll a zsíros kenyéren :), nem folyik, nem csepeg. Nekem a PP a kedvencem, semmi flikk-flakk, jó cucc! 🙂

Vélemény, hozzászólás?