Kiskertből nagy csoda!

Második rész

DSC_0961

Chiki-Chili Csodasátor

Kétezer-tizenhat április második hete. Két szabadnapot tudtam találni a hét elején, amikor Édesanyámnál igazi előrelépést tehet Chiki-Chili projektem. Ebben az ugyancsak szabadságon lévő Zsolti barátom a segítő, és hatalmas szakmai és bizony fizikai segítséget is kaptam Keresztapámtól és Nagybátyámtól.

Megérdemelt nagybetűs rokonok, akik olyan tudással rendelkeznek, amiről én csak álmodhatok. Azt viszont tudjuk, hogy álmodozni jó, ébren még jobb.

20160327_164552

Chiki-Chili CsodaKert

Az előző részben elmondottak alapján adott 32m2 előkészített terület. Ide kell beilleszteni tökéletesen a Hírös Fóliaház termékét a 4m széles és jelen esetben 8 m hosszú hobbifóliasátort.

Számomra ideális felépítmény, ha azt nézzük, hogy 6 méternél több szélességben nem áll rendelkezésre.

http://foliahaz.hu/4m-sz%C3%A9les-hobbi-f%C3%B3lias%C3%A1tor

A váz anyaga tüzihorganyzott I. osztályú acélcsövekből áll össze. Igen stabil szerkezetet eredményezve. Ez viszont megköveteli a pontos számításokat, a terület pontos méretezését, a derékszögek és az átlók pontos megtartását, és természetesen törekvést a vízszintes követésére.

Mivel alapból egy 4mX6m-es fóliasátorról van szó, és én még 2 méter bővítéssel rendeltem meg, így olyan az egész, mint egy nagy lego játék felnőtteknek.

Tíz colos oszlopot kell pontosan elhelyezni, hogy a 75 cm méter mélyre lefúrt oszlopok stabilan tartsák a vázszerkezetet. Szerencsénkre a diófa gyökerét sikerült elkerülnünk. Nagy előnye a szerkezetnek, hogy legalacsonyabb pontja is magasabb 125 cm-nél, ami nagyban elősegíti a több hasznos terület biztosítását.

DSC_0935

Chiki-Chil Csodasátor kerete

A keretet az első nap végére sikerül összeállítanunk úgy, hogy a pontos méretezés eredményeként a vázszerkezet összekötő elemei is pontosan illeszkedtek. Ez okozhatott volna nagyobb problémát, ha nem vagyunk pontosak. A fix hosszúságú összekötő elemek nem engednek meg 1-2 cm-nél nagyobb tévedést.

Ennyi fért bele az első napba, ami nem is rossz teljesítmény, ha azt nézzük, hogy ketten raktuk össze a vázat, és Keresztapám ellenőrizte és pontosította a méretezéseinket. Itt azért mindenki készüljön fel a pitagorasz tételből az átlók számításához.

Másnap a csavarok meghúzásával és az ajtók előkészítésével folytatódott, a fólia megtartásához elengedhetetlen drót kihúzásával.

DSC_0986

Chiki-Chili Csodasátor fóliarögzítő árkának előkészítése és előkészítője 2

DSC_0983

Chiki-Chili Csodasátor fóliarögzítő árkának előkészítése és előkészítője 1 Zsolti

DSC_0993

Chiki-Chili Csodasátor készül (Hírös Hobbi Fóliasátor 4mx8m)

A fólia felhelyezése előtt elengedhetetlen volt a terület átrotálása motoros rotációs kapával, és a fólia rögzítésére kiásott 30 cm mély árkok véglegesítése.

DSC_0997

Chiki-Chili Csodasátor fóliahúzás után

A fólia felhúzása négyemberes feladat, így Keresztapám és Édesanyám segítőként bekapcsolódtak. A dilemmát, hogy oldalról vagy szemből húzzuk-e fel a vázra, a fólia hajtása oldotta meg. Szemből, egy létra alkalmazásával viszonylag egyszerűen felhúzható a fólia a vázra. Arra viszont ügyelni kell, hogy a fólián lévő jelzés szerint kell belső oldalt belülre felhelyezni (nem meglepő módon). Szerencsére ezekre pontos utalás volt a fóliasátorhoz kapott összeszerelési útmutatóban.

árok betemetése

Chiki-Chili Csodasátor árkok betemetése után.

Ezt követően a váz mellett ásott árok betemetése volt a feladat oly módon, hogy a fóliát először az árokba igazítva kb 10 cm földdel stabilizáltuk, és a kilógó részt visszahajtva temettük rá a többi földet.

 

Óvatosan a lapáttal és a kapával, ha nem akarunk már az elején szakadást a fólián.

Ezek után az ajtók fóliázása és felszerelése már gyerekjáték. Bár azt el kell mondanom, hogy a Hobbi fóliasátornak két gyenge pontja van.

Az egyik a fóliát az ajtó keretcsöveihez és az ajtó csöveihez rögzítő klipszek elég szorosak, így hiába a javasolt klipszek bevizezése még így is nehéz kéz vagy fóliasérülés nélkül felhelyezni a rögzítő klipszeket.

20160415_162909

Chiki-Chili Csodasátor egyedi kilinccsel

Chiki-Chili Csodasátor egyedi kilinccsel 3

Chiki-Chili Csodasátor egyedi kilinccsel 2

Chiki-Chili Csodasátor egyedi kilinccsel 2

Chiki-Chili Csodasátor egyedi kilinccsel 3

A másik gyengéje a szerkezetnek az ajtókilincs megoldás. Sem a rajz, sem a rendelkezésre álló alapanyagok nem adtak olyan megoldást, ami az eddigi igényesség mentén elvárható lett volna. Ennek okán Keresztapám maga hegesztett két olyan kilincset, ami kívülről és belülről is nyithatóvá-zárhatóvá teszi az ajtókat, és biztonsággal, erős szél esetén is stabilizálja az ajtókat.

DSC_1006

Chiki-Chili Csodasátor készen (Hírös Fóliaház Hobbi Fólaisátor 4mx8m)

Mindent összefoglalva hosszú távra terveztem a Hírös Hobbi Fóliasátorral, és a nehézségek ellenére meg vagyok vele elégedve.

 

Ajánlom mindenkinek, aki Kiskertjében szeretne Nagy Csodát létrehozni!

Vélemény, hozzászólás?