PH NPK és a Chili. Hogy mi van? Első rész

Tápoldatozás az erkélyen

MiG-21_1018

MIG-21 TÜZA-s autóval forrás: repulomuzeum.hu

Igen, amikor még hivatásos katona voltam egésze megszokott volt, hogy rövidítések alapján egész jól el lehetett kommunikálni. A HP-ról letelefonáltak az ÜTI-nek, hogy szóljon a TÜZÁ-soknak, hogy ha nem indulnak el azonnal, akkor LAFO lesz, de még lehet, hogy HTK is.

Szóval leszereltem, és eltávolodtam a rövidítésekkel beszélek környezettől, erre mi történik, itt is akadnak olyan helyzetek, amikor a rövidítések bizony elég fontos szerepet játszanak a chili termesztésében.

Ha a rövidítést gyorsan meg  akarom fejteni, akkor ezt így vezetném le:

“Megfelelő PH értékű tápanyagot szállító közeg esetén különböző arányú NPK-k segíthetik a gyökereztetést, a növekedést, a virágzást és a termést.

Vagyis a megfelelő sav-lúg értékű tápanyagot szállító közeg esetén különböző arányú Nitrogén, Foszfor, Kálium segítheti a gyökereztetést, a növekedést, a virágzást és a termést.”

Ez alapján, ha én sikeres akarok lenni a chili termesztésében, és szeretném a növények számára legideálisabb körülményeket figyelembe venni, akkor ezeket az ismereteket figyelembe kell venni.

Mivel amatőr vagyok tudományos mélységeket nem értem el, de talán így egyszerűbben le tudom írni a tapasztalataimat másoknak, akik nem agrár területen folytatták tanulmányaikat.

A víz mint tápanyagot hordozó közeg nagy segítség számomra. Egyrészt nem kell külön eljárást alkalmaznom, másrészt izgalmas, hogy bizonyos körülmények között igenis figyelni kell rá.

Kicsit a PH értékről.

phskala

PH skála

A PH-t 1-14-ig kalibrálják, ahol a 7, mint középpont lényeges. A 7 feletti érték lúgosnak mondható, míg a 7 alatti érték savasnak. Példának jó a szappan, illetve a szappanos víz, ami 9-10 PH értéket képvisel, míg a másik véglet a citromlé, ami 2,4 PH értékű, vagyis savas.

Ez alapján, ha viszonylag egyszerűen akarok eljárni, akkor két dologra kell figyelnem.

  1. Mi az ideális PH érték?
  2. Milyen PH értékű az öntözővizem?

 

Az első kérdést gyorsan meg tudom válaszolni, hisz sokat foglakoznak vele sorstársaim, szakértő chilitermesztők.

Az ideális érték 5,8-6,4 PH között van. Ez egy olyan sáv, ahol a tápanyagok és nyomelemek legnagyobb arányban felvehetők a növények számára.

A második kérdés már sokkal izgalmasabb, mert bizony ízre, szagra, színre nem lehet megállapítani a víz pH értékét.

DSC_0695

chiki-chili PH érték tesztere

Erre kaphatók elég egyszerű PH mérő tesztcsíkok, oldatok vagy akár elektromos mérők is. Én a PH teszterek közül az oldatos megoldást használom. Egyszerű, bár tizedes értékek meghatározására nem alkalmas. A kis fiolába öntök a tesztelni kívánt vízből, és csepegtetek bele a tesztoldatból 2-3 cseppet. Ez után a rendelkezésre álló dobozban lévő színskála esetén be tudom azonosítani 4-10 PH-ig a víz savasságát vagy lúgosságát.

Tapasztalatom alapján az csapvíz PH-ja 8 körüli (eddig 2-ből kétszer), míg meglepetésemre az esővíznél ennél magasabb értéket tapasztaltam, 9-es PH-val.

Az azért egyértelmű lett számomra, hogy itt beavatkozásra van szükség.

DSC_0694

Chiki-Chili PH érték beállító oldata pipettával

Szerencsére erre is van lehetőség, ugyanis vannak olyan természetes adalékok, amelyekkel növelni lehet a víz savasságát. Az Advanced Hydroponics PH- Grow alkalmas az öntözővíz tápoldatának PH értékének beállítására. Erre segédeszközként pipettára vagy mérőedényre van szükség. Egy-két liter folyadék esetén inkább a pipettát javaslom.

A chili palánták növekedésénél a csírázás és a gyökeresedés, illetve a sziklevelek megjelenése után, még sokáig fölösleges a tápoldatozás. Más a helyzet, amikor már a sziklevelek után további hajtások, levelek is megjelennek, és a palánták még mindig ugyanabban a földben van, ahol a gyökeresedést megkezdte.

DSC_0142

Chili-Chili Chili Focus tápoldata

Először még a 4-5 hetes palánták nálam maximum csak a Chili Focus tápoldatból kaptam, ami sokáig elég volt, hisz 5 ml kell 1 liter vízhez.

Összesen két átültetést éltek meg a chilijeim, ami azt jelenti, hogy a csíráztató tálcák minimális földmennyiségből 2 dl-es palántázó cserepekbe kerültek, majd onnan már a végleges nagyobb cserepekbe.

A végleges cserépbe kerülést követően a harmadik héten folytattam a tápoldatozásukat, amikor sejtésem szerint a gyökeresedésnél a növény már igencsak használt a virágföld tápanyagaiból.

 

Ekkor kezdtem el beállítani az öntözővíz PH értékét 6-ra és itt tértem át a Plagron termékcsaládra, ami az ideális PH értékű vízben külön oldatot jelent a növekedés során és külön oldatot, terméket a virágzás során.

DSC_0693

Chiki-Chili Plagron tápoldata virágzáshoz mérőedénnyel.

DSC_0692

Chiki-Chili Plagron tápoldata növekedéshez

Ez azt jelenti, hogy a növekedési szakaszban a Nitrogén, Foszfor, Kálium aránya (NPK) 3-1-3, míg a virágzás során ez az arány már NPK 2-2-4.

Talán látható ebből a két arányszámból, hogy míg a növekedésnél a Nitrogén a jóval magasabb arányú, addig a virágzásnál a növénynek több Foszforra és Káliumra van szüksége.

A következtetésem az, hogy ha Chiki-Chili jó eredményt akar elérni a chilitermesztésben, akkor figyelnie kell, hogy 6 PH körüli értéknél mindig a fejlődési szakasznak megfelelő NPK-át állítson be.

Értitek?

DSC_0070

Chiki-Chili tápoldatozás az erkélyen

 

Vélemény, hozzászólás?