Chiki-Chili grillezett Jalapeno fetasajttal, baconnal

Régóta ki szerettem volna próbálni, amit eddig csak képekről láttam, és sülve igazán még nem is kóstoltam.

DSC_0904

Chiki_Chili Jalapeno még a csodakertben zölddel.

Milyen lehet a chili paprika grillezve? Természetesen az erre legalkalmasabb a Jalapeno chili, mely erősségében még a magában fogyaszthatók közé tartozik, és húsossága, íze biztosíték arra, hogy nem egy pergamenné száradt vagy égett chilit kell majd elrágnunk.

 

Az első komolyabb szüret alkalmával sikerült több mint fél kg Jalapenot szüretelnem. Két lehetőségem volt. Vagy ezt is feldolgozom, és kipróbálom ugyan nem hideg füstön chipotle-hoz hasonló szószként, vagy találok egy alkalmat, és sok emberrel megismertetem a chili felhasználásának egyik igen kiváló formáját.

DSC_0257

Chiki-Chili első Jalapeno chilijei.

Sokat nem gondolkodtam, mivel szabadságom alatt több olyan alkalom is adódott, amikor nagyobb társaságnak én főzhettem, süthettem. A szüret során lett pirosra érett, zöld Jalapeno is, melyeknek erőssége kiszámíthatatlan, de ültettem Jalapeno Orange chilit is, ami egyáltalán nem csípős. Ők a csípős íztől félőknek is finom csemege lehet, bár nem olyan húsos, mint a többiek. Ez a chili talán az egyik legismertebb, és legkedveltebb, mivel igen sokan szeretik, nem is csoda, hogy ennyire népszerű. Csípőssége nem mérhető a haza erős paprikákhoz, mivel hatása, legalábbis számomra, sokkal több érzékszervet izgalomba hoz. Ezért is vártam izgatottam, hogy vajon sikere lesz-e a vállalkozásomnak. Persze természetesem időm alig maradt, hogy jól előkészüljek, de Dani ebben nekem sokat segített.

DSC_0329

Chiki-Chili grillezett Jalapeno előkészületben.

A Jalapeno kisütésének kétféle módját ismertem. Vagy panírban, bundában sütöm ki, vagy baconba tekerve. Mindkettőnél van közös elem, érdemes sajttal, fűszeres túróval megtölteni. Mivel én tárcsás sütögetésre készültem, ezért a baconos variációt választottam. Szerencsére viszonylag gyorsan előkészíthető, és nem kell sok időt rászánni. Azért, ha valaki félős gumikesztyűt húzhat!

DSC_0339

Chiki-Chili elkészült Jalapeno chilijei.

A Jalapeno előkészítése abbóll áll, hogy a megmosott megtisztított chiliket lecsumázzuk, és a magokat a magházzal együtt kivájjuk a paprikából. Ha ez nem meg a csuma felől, akkor egyik oldalt hosszában érdemes félbevágni a chiliket. Ezt követően a gyorsaság kedvéért mi csak egyszerűen fetasajttal megtöltöttük a kimagozott Jalapenokat, és baconnal körbetekertük.

A biztonság kedvéért fogvájóval még össze is tűztük a bacont a chilivel. Vegetáriánusokra is gondoltunk, amikor néhány chilt bacon nélkül készítettünk elő.

DSC_0370

Chiki-Chili grillezett Jalapeno chilik már a tárcsán!

Mondanom sem kell, hogy a grillezett húsok mellett igen nagy sikere volt a a Grillezett Jalapenonak. Szinte mindenki megkóstolta a chilket, még ha csak egy falatot vágott is belőle, aki amúgy nem szereti az er. A legfiatalabb, aki kóstolta 13 éves  fiú és egy 15 éves lány volt, a legidősebb 84 éves. Mindenki arcán láttam az elégedettséget. Ezért szeretek másoknak főzni, sütni.

Még nincs vége a nyárnak, érdemes kipróbálni ezt a finom, akár főételnek tálalható Chiki-Chili grillezett Jalapenot.

Ha esetleg nincs ötleted, hogy honnan szerezz be Jalapenot, akkor látogass el a Nagymarosi Chilifesztiválra, ahol őstermelőktől juthatsz hozzá a kiváló termékek mellett! 

https://www.facebook.com/nagymarosicsiposfesztival/

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?