Chiki-Chili Karaja birses krumplival Vidék Íze támogatásával

Képes receptismertető a Birsalmás hétvégéről!

Akik ismernek, azok tudják, hogy Vidék Íze receptmagazin rajongó vagyok. Minden hónap utolsó hétfőjén jelenik meg az újság, és én megveszem. Megveszem, és igyekszem minden hónapban legalább egy ételt elkészíteni belőle kisebb módosításokkal.

chiki-chili ízvilág

Chiki-Chili Birses Karaja krumplival

Így tettem ezt a múlt hétvégén is, amikor az egész liba és a birsalma vásárlása mellett vettem egy nyolcvan dekás csontnélküli karajt, és eldöntöttem, hogy vasárnap nekiállok és elkészítem. A hozzávalók tekintetében két különleges termékre kellett figyelnem. A birsalma, ami már megterem nálam Chiki-Chili Csodakertjében, és a zsályára, ami a sütöben sülő karaj szaftjának eszenciája lesz. A birset megvettem a libához, és jó bőven számoltam, így maradt belőle. Zsályát meg neveltem at erkélyen, ami frissen még ízletesebb. Burgonya volt itthon, meg lekvár is. Igaz nem barack, de ennyi módosítás belefér, hisz emellett még Chiki-Chili Boszorkány Lehelete is karajra került. jambori kézműves termékkel vegyítettem a chiliszószt, ami ezúton is csak ajánlani tudok mindenkinek!

dsc_0776Természetesen hagyma, fokhagyma, némi édespaprika még szükséges a birsalma mellé, amit bármilyen furcának fog hangzani, együtt kell sütni majd a tepsiben a karajjal. Persze nem ilyen egyszerű, ezért vágjunk is bele. Vagyis ne, a karajt kivételesen egyben tesszük a kizsírozott tepsibe! Mielőtt a krumplit és a birsalmát csak úgy beledobnánk, előtte készítünk egy kis lecsós szaftot. Ami firss paprika, paradicsom, és néhány hagymaszelet tepsibe rendezését jelenti a hús köré. Héjastul 4-5 gerezd fokhagymát, és ha van otthon snidling, akkor azzal, vagy karikára vágott zöldhagymával lehet megszórni még a sózott, borsozott karajt. Nekem tatárhagyma volt itthon, de ez is megtette a hatását!

chiki-chili karaj birssel zsályával.

Chiki-Chili a karaj köré rendezi a krumlicikkeket és a birsszeleteket.

Az egészet megöntöztem fehérbor híjján vörösborral és 2-3 dl vízzel. A tepsibe tettem a 2-3 szál zsályaleveleket, amit frissen vágtam le a cserepes orvosi zsáláymról, majd a tepsit alufóliával lefedtem, és betettem a sütőbe. Egész szép látványos csomag lett. Sejtettem, hogy most lesz bőven időm a további előkészületekre!

Volt is még feladat, a krumplit meghámozva cikkekre kellett vágni, és feltenni főni. Persze ez csak előfőzés, ezért a vízben csak épp annyi időt töltött, amíg a ví fel nem forrott, és még 1-2 percet. A krumpli főzővizébe tettem a meghámozott borsalmacikkeket, hogy azok is egy kicsit puhuljanak még a sütés előtt. Körülbelül 90 perc után, az alufóliát óvatosan levettem, és az előfőzött krumlicikkeket és a birsalma szeleteket a karaj köré raktam. Ekkora már a lecsós illat uralodott a tepsiben, és a karaj is rendesen fehérebre párolódott.

dsc_0787

Chiki-Chili Boszorkány Lehelete a tarjára kerül

Ha szükséges pótolhatod a folyadékot némi vízzel, borral vagy akár sörel is. Én a sör mellet döntötem, mert amúgy is megkívántam. Még egy fél órára visszatettem alufóliával a tetején a tepsit a sütőbe, hogy kisség még párolódva süljenek a krumplik a birssel, és azt éreztem, hogy még a karajra is ráfér a puhulás.

Chiki-Chili Boszorkány Lehelete csípős, lekváros sszósz készítése.

Chiki-Chili és a Jambori

A zsálya, a fokhagyma a lecsóra főtt hagyma paradicsom, paprika olyan illatkavalkádott eredményezett, amit nehéz fokozni, de lehet. Amíg párolódott a sütőben a krumpli, birs és a karaj, addig én a hűtőben kutakodtam, és ráleletem egy kéázműves boros jamra. A Jamborira, amit összekevertem Chiki-Chili Boszorkány lehelletével. A Boszorkány lehelete a chili és az édes kápia paprika ízeit töményen magában hordozza, míg a Jambori a száraz vörösbor jellegzetes zamatát adja hozza. Összekeverve az egész olyan krémes lett, amivel megkenhettem a hús először egyik, majd másik oldalát. De ezt csak már azután, hogy letelt a fél óra, és végleg levettem a tepsiről az alufóliát.

 

Chiki-Chili Boszorkány Lehelete szósszal

Chiki-Chili és az elkészült karaj egy kis birssel

Ezek után már csak újabb fél óra és puhára, de kívül mégis ropogósra sült a karaj. A krumplik megpirultak, a birsek megpuhultak, és a lecsós szaft kapott egy érdekes pikáns édeskés, csípős ízt, amitől az egész varázslatos lett. A karaj, a birsalma beszerzésén túl szerencsére minden volt itthon. Talán a zsálya lehet az a különleges fűszer, amit érdemes beszerezni.

Természetesen ne feledkezzünk meg Chiki-Chili Boszorkány Lehelete pikáns chiliszószáról sem, és minél előbb szerezzétek be!

Rendelés: info@chiki-chili.hu

https://www.facebook.com/pg/chiki.chili.csodakertje/shop/?rid=550076045139555&rt=9&ref=page_internal

 

dsc_0811

Chiki-Chili Tarja Boszorkány Leheletével

dsc_0816

Chiki-Chili Krumpli birssel

dsc_0818

Chiki-Chili Karaj-krumpli-birs

 

Vélemény, hozzászólás?