Mit csinál egy hobbikertész február közepén? Nem, nem benn, hanem a szabadban?

Fagypont felett ragyogó napsütésben csábít a szabadban készülődni!

 

Trinidad Chil palánták

Chiki-Chili palántái 2017.

Sok bejegyzés szól mostanság a palánták fejlődéséről, a megfelelő tápközegről és a megfelelő tápoldatok PH beállításáról. Én is minden nap ezzel kellek, ezzel fekszem. Öröm látni a palántáim, amint fejlődésük a tavalyi évhez képest sokkal intenzívebb. Nem is beszélve arról, hogy tavaly januárban csak próbacsíráztatást végeztem. Az igazi palántázás csak márciusban indult. Szóval itthon minden szép és jó. Benn a lakásban, benn a nappaliban. Kinek, hová fér.

Ezen a hétvégén viszont napsütéses hideg délelőtt kicsalogatott. Mit is tehet ilyenkor egy hobbikertész. Először is felméri mi az, ami megvan. Idén már megvan:

  • A fóliasátor,
  • Az ősszel összegyűjtött Gardena csepegtető rendszer,
  • Palántázó edények,
  • Frissen bezserzett Kwizda termékek (Arits, Triffender, Vuxal),

Ezek után azt is átgondolja, hogy mi az, amit a szabadban, a napsütésben lehet előkészíteni a sikeres szezon érdekében. A ködös reggelen még becsúszkáltam a fóliasátorig, ahol a kinti sár után, a száraz, de még január elején az erős fagyok előtt felásott talaj fogadott. Ideje locsolni! Édesanyám szorgos módon az eresz alá helyezett hordókkal hólevet gyűjtött. Ideje pótolni a fólia miatt elmaradt folyadékpótlást. Erre az hólé ideális lehet.

Kwizda Artis, Chiki-Chili

Kwizda Artis hólében áztatva Chiki-Chili Csodahordójában

Kwizda Artis, Chiki-Chili

Chiki-Chili Kwizda Artis termékkel

Bevallom engem most nem érdekel a PH és az EC, csak odaadni a földnek, ami az övé. Több mint 60 liter hólé alkalmas lehet a 32 m2 fólia alatti föld kondícinálásra. Igaz ez csak a belépő 2017-be. De ha már belépő, akkor tegyük tartalmassá. Úgyis van egy kis elmaradásom. A Kwizda termékcsomag, amit rendeltem, bizony már most segíthet. Ősszel kellett volna a Kwizda Artis nevű mikrobiloógiai szerrel belocsolnom, de hát csak most van időm.

 

 

 

 

Chiki-Chili Csodakerje 2017 februárban

Az ásás legalább 30 cm mélyen megforgatta a talajt, a fagy reményeim szerint így még inkább hatásos volt a földben lakó kártevők ellen. A Kwizda Artis leginkább a földben élő rágcsáló rovarok szaporodását befolyásolják. Hét gramm Artis feloldva 60 liter vízben egyben belocsolást is jelenthet. Fontos, hogy a port előző nap már bekevertem, és a hordót fagymentes (kicsit előfűtött) nyárikonyhában állni hagytam. Bízom benne, hogy a gombaspórák megteszik a jótékony hatásukat.

 

 

 

Tisztított Gardena

Gardena csepegtető rendszer Chiki-Chili Csodakertjében

A belocsolás nem igazán kötött le hosszú ideig. Ezért újabb elfoglaltságot kerestem, és bizony volt elmaradásom más területen is. A Gardena csepegtető rendszert ugyan ősszel összeszedtem, és bízva abban, hogy gyermekkori Lego-szeretetem majd tavasszal is segít, szépen sorba rakva várja a visszarendezést. Viszont a csövek, szelepek, távtartók tisztítása elmaradt. Kis langyos víz, egy tiszta törlőkendő, és a hideg ellenéra a mosogatás a szabadban egészen elviselhető maradt. Jobb ezt ilyenkor megtenni, mint mikor több száz palántát kell kitelepíteni úgy, hogy a csepegtető rendszernek is akkor kell a helyére kerülnie.

Chiki-Chili palántázás 2017

Chiki-Chili palántázó edényei

Persze ilyenkor jó a tavalyról épségben maradt palántázó edényeket is előkészíteni, hisz egy projektnél a költséghatékonyság a költségoldalon is ugyan úgy számít, mint a bevétel oldalon. Amit tudsz haszálj többször! A szabadban végzett munka a tavaszt idézte. Kicsit hideg volt, kicsit fázott a kezem, de jól esett. H ateheted te is legyél kinn a napsütésben. Kévés volt az elmúlt hetekben ebből!

 

Vélemény, hozzászólás?