PH NPK és a Chili. És Mi van az EC-vel? Harmadik rész

Újabb kísérlet a talaj és a tápoldat megfelelő kondícionálásra amatőr bölcsésztől

 

Chiki-Chili PH EC

Chiki-Chili PH/EC hőmérője

Tavaly még tesztfolyadékkal állítottam be a víz PH értékét, amit csak éleslátásommal tudtam pontosan kalibrálni. Idén viszont aliexpress támogatásával megpróbálkozom a digitális mérőműszerrel. A rendelésemet 2017. február 2-án adtam le és 19-én már meg is érkezett a várva várt műszer. Ő nemcsak PH-t tud ám mérni, hanem képes a hőmérséklet és a tesztelendő folyadék EC-jét is mérni. Olvasmányaimból kiderült, hogy a színlátásomnál sokkal fontosabb adatokkal is lehet nagyobb növekedést elérni. A három mérhető adat összefüggésében a hatékonyságot növeli! Nézzük hogyan!

 

Kezdjük a legegyszerűbbel, a folyadék hőmérsékletét a pontos értékek érdekében érdemes 25 ℃ alatt mérni. Ezért hasznos a hőmérő. A másik kettő érték ennél kicsit bonyolultabb, és nem is biztos, hogy már mindent értek. De kísérletnek azért hasznos. A kezdeteknél meg kell határozni néhány állítást:

  1. Az idei év során tápoldatok közül a Plagron termékeit használom, ettől nem térek el,
  2. Ezek a következők: Plagron Power Roots, Plagron Terra Grow, Plagron Terra Bloom,
  3. A PH érték beállításához az Advanced Hydro PH- Grow és a PH- Bloom oldatokat használom,
  4. Az értékek beállításához a Plagron tápoldatozási táblázatát használom,
  5. Idén igyekszem figyelembe venni a talaj PH és EC értékeit.
  6. Az NPK értéket ezeknek a termékeknek megfelelő időben való kiválasztásával változtatom.
  7. változtatás jogát fenntartom, de dokumentáltan!

Először nézzük a táblázatot:

 

Plagron tápoldatok felhasználási táblázata

Már az elején ellentmondába kerülök magammal. A táblázatban nemcsak a tápoldatok, haenm a termőtalaj is Plagron termék. Idén erre már nem tudok figyelemmel lenni. Talán jövőre. Ami viszont fontos, hogy a nővekedési ütem véleményem szerint egy másik, sokkal népszerűbb, de kevésbé elfogadott növényre van optimalizálva, így azokat nagyobb időtávban veszem figyelembe. Látható, hogy a tápoldatok esetén 10 l vízhez adagolandó mennyiséget adja meg. Az adatokat PH érték 6-6.5 között mérvadóak, és az EC értéknél a csapvíz általánosan értelmezett 0,5 ms/cm értéket bele kell számítani. Figyelni kell arra, hogy az EC érték nem haladhatja meg a 3 ms/cm értéket.

Chiki-Chili PH EC mérése

Chiki-Chili földet mér

Ez már így is elég bonyolult, főleg, hogy az én esetemben a föld PH és EC értéke a mérvadó. A vásárolt palánta földemen néhány érték leolvasható, de kíváncsiságból meg is mértem. A jó munkához megfelelő előkészítés szükséges. Ezt igyekeztem jól megoldani. A vizsgálandó föld, némi desztillált víz, mérőedény, és persze a műszer.

 

Chiki-Chili földes desztillált vize. arány 1:2

Feles poharat használok a föld-desztillált víz arányának kiszámításához. A képlet egyszerű: 1 egységnyi föld, két egységnyi desztillált víz. Ha ez megvan, akkor ezeket össszekeverem, várok fél órát, és már bele is meríthetem az új mérőműszerem a földes vízbe. A palántaföld PH értékét gyárilag 5-6.5 közé lőtték be.

 

Chiki-Chili PH EC

Chiki-Chili földet mér EC értéke a földnek

A mérésem alapján PH 6.47. Ez tűréshatáron belül van. Az EC-jét is megmértem. A műszerem 330×10 us/cm-t mutat, ami 0,33 ms/cm-nek felel meg. Ez az adat fontos lesz majd, hisz hozzá kell majd adnom az elkészített tápoldat EC értékéhez értelmezésem szerint. Tehát megkaptam a föld adatait, ami alapján megállapítható, hogy a PH érték megfelelő, és az EC értékkel pedig tudok tovább számolni.

Chiki-Chili Plagronnal tápoldatoz

A CHILI palántáim öt-hat hetesek, és még növekedési szakaszban vannak, sőt átültetés közben, ezért két tápoldatot keverek a csapvízhez. Egyrészt még Terra Grow folyadékot a növekedés segítésére (NPK értéke: 3-1-3), idén először próbálom a Power Roots adalékot. A várhatóan magasabb csapvíz PH miatt előkészítettem meg az Advanced Hydro PH- Grow folyadékot.  Mérőedények, pipetta stb, ami még szükséges. Mielőtt belevágnék újra elő kell vennem az előző Plagron táblázatot, és meg kell néznem, hogy a növekedési szakaszban mennyi Power Roots és Terra Grow tápoldatot javasol PH 6-6.5 között. Nekem 2 l-es palackjaim vannak, tehát a 10 litert, amivel a táblázat számol, el kell osztanom öttel. A hetek száma itt nekem most ne mmérvadó, mivel az ötödik hét után is még a növekedési szakaszban vagyok.

Chiki-Chili és a Plagron Power Roots

A hetek számától eltekintek, és csak azt veszem figyelembe, hogy az fejléc szerinti növekedési (grow) oszlopot nézzem. A Terra Grow folyadékból 50 ml/5= 10 ml kell a kétliteres palackomba, míg a Power Roots-ra növekedési fázisban 10ml%5= 2ml szükséges. Ezt pipettával tudom kimérni. Ennek a folyadéknak a színe és a szaga is erősen szerves anyagokra utal.

Chiki-Chili Plagron Terra Grow-val

A 2 ml-es mennyiség kimérésére a pipetta a legmegfelelőbb eszköz, addig a 10 ml-hez sokkal jobb kis mérőedényt használni, aminek z oldalfala be van jelölve. Jó szem vagy nagyító ajánlott! A kétliteres palckomban a csapvízen túl benne van a kétféle tápoldat. A Plagron táblázatából az is kiolvasható, hogy e két tápoldat vegyíthető egymással, viszont a mérésre és számításra most van igazán csak szükség.

 

EC usx10

Chiki-Chili PH

 

 

 

 

 

 

Chiki-Chili PH

Az adatokból látható, hogy ha tartani akarjuk a táblázat szerinti EC értéket (1,7 ms/cm), amihez hozzá kell adnunk a föld EC értékét is (0,33 ms/cm), akkor egy kicsit magas értéken vagyunk. A PH pedig ugyancsak magas (PH 6,71). Tapasztalat híjján 0,8 ml PH- folyadékot vettem a pipettába, amit vegyítettem 2 literes palackba. Az eredmény nem túl rózsás lett.

Chiki-Chili és az alacsony PH

Pedig azt hinné az ember, hogy 2 liter folyadékba elveszik 0,8 ml. Hát nem. PH 5,2 igen alacsony. Ezért csapvízzel hígitottam a folyadékot 2 liter tápoldatos (PH 5,2) vízhez kevertem csapvizet (PH 7,11). Ezt jópárszor össze és szétöntögetve a folyadékot újra megmértem, ami megnyugtató eredményt hozott. Első próbálkozásra nem is olyan rossz.

 

Chiki-Chili PH 6,19

Chiki-Chili EC 1,14

 

 

 

 

 

 

Összegezve a célom az volt, hogy a palánta föld Ec értékét is figyelembe véve 1,7 ms/cm értékre állítsam be a víz vezetőképességét. Ez megközelítőleg sikerült, hisz 0,33+1,14= 1,47. Van még mit javítanom. A PH érték viszont 6,19, ami ideálisnak mondható a chili tápanyagfelvétele szempontjából.

Mivel bölcsész vagyok, ezért kérek mindenkit, hogy kritikával olvassa minden sorom, és ha átszámítási vagy egyéb logikai hibát vél felfedezni, kérem jelezze!

 

Ettől függetlenül a kísérlet élesben megy, hisz ezzel öntözöm Chiki-Chili palántáit!

 

 

Vélemény, hozzászólás?