Fogyaszd a hűtőt, kamrát, készíts új dolgokat! Bakonyi sertésragu kínai szárított gombával
Nem tudom más hogy van vele, de én amikor főzésen töröm a fejem, akkor mindig valami addig még el nem készítettre gondolok. Ilyen volt ma reggel is. Hosszú idő óta ez az első olyan hétvége, amikor itthon az egész család, és kicsit a lakással is tudunk foglalkozni. Takarítás, rendrakás ilyesmi. Ez persze bizonyos értelemben a hűtőre is igaz, főleg a fagyasztóra. Ennek mélyén rejtőzhetnek eddig fel nem használt ínyenc dolgok. Így történhetett ma reggel, hogy ébredés után egyből a mélybe néztem, és találtam egy kiló sertés combot. Keresgélve a receptek között kiderült, hogy minden van itthon ahhoz, hogy elkészülhessen egy jó bakonyi sertésragu!
Nézzük hát a hozzávalókat:
- 1 kg sertéscomb (fagyasztó),
- 40 dkg gomba áztatva (kínai szárított gomba a kamrából),
- 6 közepes fej vöröshagyma,
- 1 db kápia paprika (még a fóliámból),
- 3-4 szem koktélparadicsom (szintén a kertből),
- 20 dkg füstölt szalonna (még a nyári bográcsos partiról várt meg minket),
- só, bors,
- rizs köretnek.
Lássuk lépésről lépésre:
Hat fej hagymát apróra vágok.
Csíkokra vágok 20 dkg füstölt szalonnát.
Felteszem a szalonnát, zsírjára olvasztom.
Az összedarabolt hagymát a szalonna zsírjában üvegesre párolom.
Összedarabolom kis kockára a paradicsomot és a paprikát, és megdinsztelem az üvegesre pirult hagymás szalonnán.
Csíkokra vágom a sertéscombot.
Feldarabolom az előző este beáztatott kínai szárított gombát.
A kettőt együtt tedd bele a szalonnás, hagymás paradicsomos, paprikás alapba!
Sóval-borssal ízesítem.
Felöntöm kis vízzel, ízlés szerint kis vörösborral is, és most szórom meg őrölt pirospaprikával.
Csodásan mutat.
Hagyom főni, hogy megpuhuljon a hús és a gomba.
Köretnek rizst választottam.
Előkészítem a habarást.
Hőkiegyenlítéssel belekeverem a kész raguba a habarást.
Már csak egy kis Chiki-Chili Boszorkány lehelete kell bele ízlés szerint.
Jó étvágyat!