Kézműves pizzatészta, kézműves alapszósszal és persze kézműves Chiki-Chilivel három darab 32 cm pizzához.
Ha már itthon pizzát eszünk, akkor mindent magunk készítünk. A tésztát, a szószt és még részben a feltéteket is. Ennek receptjét állítottam össze fotókkal együtt.
Ha tényleg meg akarod csinálni, akkor első lépésben kapcsold be a sütőt. Jó pizzát csak jól felforrósodott sütőben lehet sütni, különben a tészta kiszárad.
Tészta:
90 dkg liszt
4 dl 75 ℃ víz,
3 teáskanál méz,
2 teáskanál só,
3 evőkanál oliva olaj,
25 g élesztő,
1 evőkanál kukorica dara.
Pizzaszósz hozzávalók:
0,5 l paradicsompüré (happy- Frucht)
2 teáskanál méz
1 teáskanál só
bors
oregano
1 gerezd fokhagyma
Chiki-Chili Boszorkány lehelete ízlés szerint.
Feltétek ízlés szerint:
16 szelet szalámi,
24 szelet gépsonka,
1/3 fej lilahagyma,
10 dkg reszelt sajt (mozzarela vagy trapista),
16 szelet házikolbász,
csíkokra vágott füstölt sonka szeletek.
Elkészítés:
A meleg vizet beleöntjük egy tálba, majd hozzáadjuk a mézet és a sót és az oliva olajat.
Összekeverjük, és várunk 1-2 percet. Eután belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyre tesszük. Várunk vele 5-10 percet. Az élesztőnek nem kell nagyon felfutnia.
Az élesztős vízbe beleönjük a pontosan kimért lisztet, és kézzel addig gyúrjuk, amíg egyenletes tésztává nem áll össze a keverék.
Ilyenkor még a tál oldaláról is összegyűjti az odaragadt tésztadarbokat a tésztagombócunk. Fontos, hogy inkább kevesebb vízzel kezdjük és csak apránként adjunk hozzá még vizet. Ha túl ragadós a tészta, akkor kevés liszt hozzáadásával korrigálhatjuk.
A kész tésztagombócot letakarjuk és fél órára félretesszük.
Ezalatt az idő alatt elkészíthetjük a pizzaszószt. Az alapanyagokat össszekeverjük és a tálat hűtőbe tesszük. Aki szeretné még egy kis ketchupot is adhat hozzá, de a csípős ízt érdemes Chiki-Chili Boszorkány leheletével biztosítani!
Ha ezzel is kész vagyunk, akkor a kicsit kelesztett pizzatésztát elharmadoljuk, és kisebb gombócokat formálunk belőle.
Ha kész vagyunk kikenjük olajjal a sütéskor használt pizzasütő tepsiket (lehet sima gáztepsi is), és ha ezt mindenki szereti, akkor a tepsit kissé meghintjük kukorica darával.
A tepsibe tesszük a tésztát úgy, hogy előtte kézzel kissé kilapítjuk. Fél órát pihentetjük. Addig előkészíthetjük a feltéteket.
Ezután a tésztát kinyújtjuk a tepsi méretére. Ügyelve arra, hogy viszonylag egyenletes vastagságú legyen mindenhol.
A pizzaszósszal bentről kifelé haladva vékonyan bekenyjük a tésztát.
Ügyeljünk arra, hogy egy helyen ne maradjon sok szósz, mert ott nem fog jól átsülni a tészta.
Ezután jönnek a feltétek. Javaslom a szalámit alulra, majd a sonkát az üres helyekre. Közé szórhatjuk a hagymát, gombát stb. Ekkor már szórhatunk rá sajtot. Ez viszonylag szabadon választható sorrendben értelmezhető. Kreatív megoldások is lehetnek. Itt is érvényes az, ha túl sok mindent halmozunk a tésztára, akkor az nem fog átsülni rendesen.
Amikor kész, tegyük a pizzát forró sütőbe. 220 – 240 ℃-on kb. 10-12 perc elegendő, sőt lehet, hogy kevesebb is.
Én félidőben még meg szoktam szórni oregánóval a pizza tetejét. és visszateszem még pár percre a sütőbe.
Ha szép pirosra sült a széle, és barna foltos az alja, akkor kivehetjük.
Egy-két perc pihentetés után szeletelhetjük.
Jó étvágyat kívánok!
Könnyű elkészíteni.
Akár savanyított Jalapenot is tehetünk rá.
Remélem jól sikerült!