Chiki-Chilik átültetése a 45. napon!

Meglepetések mindig vannak!

Az elmúlt hetekben rendszeres feladatot adtak nekem a 2018. január 4-én beáztatott chilimagok. Ilyen korán csak az igen hosszú érési idejű chili elültetésébe fogok, hisz így is a majd 80 tő palánta a nappaliban szokott szoláriumozni. Bizony, ha minden jól alakul, akkor hamar kinövik a kis palántanevelőt, és jóval nagyobb helyre lesz szükség. Amíg nincs jó idő, addig szobahőmérséklet, illetve afölött kell biztosítani nekik megfelelő környezetet, és hozzá elégséges fényt.

Azt hiszem a képek magukért beszélnek.

Chiki-Chili 2018. 45. nap

Megemelve a tálcát a gyökerek már kinőtték a helyüket, és nem késlekedhettem, átültetésre volt szükség!

Chiki-Chili gyökér

Chiki-Chili gyökér 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Azt hiszem a palánták kondicionálása igencsak jól sikerül, köszönhetően a Plagron termékeknek. Ha jól sejtem a Plagron pover roots hatásos volt.

Chiki-Chili Plagron termékekkel nevel

Lábzsibbadásra fel, átültetéshez mindig elengedhetetlen a tökéletes előkészület.

Chiki-Chili átültetés kellékei

Mikorra lement a nap sikerült is átültetnem 74 tő palántát. Az alapján, hogy 80 mag csíráztatásával indultam, így bőven 10 % alatti a veszteség. Ez sikeresnek mondható. Főleg annak ismeretében, hogy egy igencsak számomra hihetetlen dolog történt. Sajnos vannak olyan palánták, akik a maghéjjal együtt kelnek ki. Esetükben sajnos előfordulhat az, hogy a szikleveleket nem tudja levetni. Ezt segíteni próbáltam azzal, hogy a magházat két oldaról az éleinél összenyomtam. Ez egy-két palántánál sikeres volt, és elöbukkant  a sziklevél. De volt olyan, amelyiknél ez sajnos nem sikerült, és a maghéjjal együtt a szikleveleket is letörtem. De milyen a természet, megkapta a többieknek járó tápanyagokat és vizet, és íme, kisebb csoda történt:

Sziklevél újrahajtás 1

Sziklevél újrahajtás 2

Sziklevél újrahajtás 3

A majd 80 palántát több órás átültetést követően új, tágasabb tálcákon ismét a mesterséges fény alá tettem. Remélem most pár hétig csak öntözni kell, és figyelni arra, hogy nehogy valamilyen váratlan betegség felüsse a fejét!

Néhány csodás képpel búcsúzom, és mindenkit arra biztatok, hogy egyszer próbálja ki a csíráztatás és a palántanevelés örömeit, mert büszkeség látni az egészséges palánták fejlődését!

Chiki-Chili átültetés 45. nap 1

Chiki-Chili átültetés 45. nap 2

Chiki-Chili átültetés 45. nap 3

Chiki-Chili átültetés 45. nap 4

Chiki-Chili átültetés 45. nap 5

Chiki-Chili átültetés 45. nap 6

Jöjjön a tavasz!

3 thoughts on “Chiki-Chilik átültetése a 45. napon!

Vélemény, hozzászólás?