Chiki-Chili 2017. Második évad!

Újévi kezdés legalkalmasabb a szezon indítására

chiki-chili magok 1

Chiki-Chili csíráztatás 2017.

Belevágok. Nem hagyom abba. A tavalyi év induló sikerei erre biztatnak. Családom támogatása szintén. A magok 90 százaléka megérkezett. Miért ne kezdeném hát újra el a magok csíráztatását. Ez meg is történt 2017. január elsején Újév napján a délutánomat a magok csiráztatásának előkészítésével töltöttem. Természetesen csak azokat indítom el ilyen korán, amelyek információim és tapasztalataim alapján hosszú érési/vegetációs idővel bírnak.

Ezek alapján Chiki-Chili a következő fajták beáztatásával kezdte az évet:

  • Habanero Savigna Red          15 szem
  • Habanero Chocolate                8 szem
  • Carolina Reaper                     30 szem
  • Trinidad Scorpion Moruga      34 szem
  • Trinidad Scorpion Butch T     30 szem
  • Trinidad Scorpion Burgundy  10 szem
  • 7 POD Burgundy                   30 szem
  •                          összesen:   157 szem
chiki-chili magok 2

Chiki-Chili magok beáztatva

Jelentős mennyiség, ami a rendelkezésre álló területet tekintve a 80 %-a, de a fóliában most kifejezetten velük szeretnék dolgozni. A rövidebb vegetációs idejű chilikkel nagyobb részben a fólián kívül próbálkozom. A magokat külön tálcákban, beáztatott papírtörlőbe helyeztem. Megjelöltem meindegyiket az általam alkalmazott nyilvántartás szerint. A számok a chilik nevét, míg a betűk ezen belüli alfaját jelölik. Példának talán a Trinidad a legjobb, hisz most van Moruga mellett Burgundy is. Ezeket külön jelölöm. A jelölőpálcákat majd csak a magok földbe helyezésénél alkalmazom. Az áztatás 5 napig zajlott. A dobozkákat a radiátorra úgy helyeztem, hogy fa lécet és törölközőt is raktam alájuk. A hatodik napon ültettem el őket.

chiki-chili magok 3

Chiki-Chili csírázó magjai

Az ültetés előtt ellenöriztem a magokat, valakinek már a gyökere is megjelent, valakiknél még csak a meghéj duzzadt meg, és kezdett szétválni egymástól. A helyigény viszont a palántanevelés idején okozza a legnagyobb fejtörést. Mivel a csíráztatást már el akartam kezdeni, és az elején még kis hellyel is lehet indulni, egy félmegoldást választottam. beszereztem 30 liter palántaföldet, de találtam még itthon rengeteg tözegpogácsát. A pogácsákat használtam fel az ültetéshez. Viszont csaltam egy kicsit, mert egy tözegpogácsába 2 magot ültettem. Egyrészt helytakarékosság szempontjából, másrészt pont ezért, hogy legalább mindegyikben egy palánta azért fejlődjön.

chiki-chili magok 8

Chiki-Chili kibújó szárkezdemények

További újításom az, hogy a már elültetett magok öntözésére PH 6 értékre beállított öntözővízzel oldom meg. Ezzel egyrészt figyelek arra, hogy már álott vízett használjal, ne a csapból töltsem fel a spriccelőt, másrészt bízom benne, hogy a tőzegben lévő tápanyagokkal is hamarabb kezd el gazdálkodni a kifejlődő gyökérzet. A csíráztatást sikeresnek ítélem meg, mert lassan ma 2017. január 14-én a magok több mint egyharmada megmutatta magát szárkezdeményekkel. Még a Habanero Chocolate az, aki kéreti magát. De őt ismerem, nem fogja elsietni az előbújást. Az ültetés után 2 nappal már megjelentek az első palántanövendékek, ezért a negyedik napon a palántanevő tálcák átkerültek a radiátorról a vegetációs lámpa alá.

Vegetációs övekedési lámpa szett 4

Chiki-Chili vegetációt segítő ksézlete

A vegetációs lámpa 400 W-on nyűjt megfelelő fénymennyiséget növekedéshez, és biztosítja a szükséges hőt is. A palántákhoz Phyttolity kerészeti fémhalogén izzót használok és természetesen fényvetőt, ami a tálcák felé irányítja a visszavert fényt is. A lámpám növekedési spectrumó izzóval bír, viszont a kb 65 cm-re elhelyzetett tálcák teljesen kitöltik a rendelkezésre álló helyet.

chiki-chili magok 5

Chiki-Chili vegetációs napozója 1

Az átültetések után már kevés lesz ez a terület, ezért újabb polcot, és esetleg újabb lámpaszettet kell beszereznem. A polc viszonylag keskeny, és ventillátort nem is használok a chilik jelenleg kilenc órás napoztatásához. Arra viszont figylelek, hogy a fényszennyezés minél kisebb legyen a nappaliban. Ehhez dimond mylar fóliát használok, amivel a polc két oldalát takarom. A maradék két oldal fehér felülettel találkozik, és így legalább egyfajta természetes szellőzése is van a helynek. Természetesen amikr nem ég a lámpa a tálcák visszakerülnek a radiátorra, hogy a 23-25 fok közeli hő,érsékletet tartani tudjam olyankor is. Ma, január 14-én elmondhatom, hogy a magok beáztatását követ második hétem már a Carolina Reaper is megjelentek a föld felett, és bizakodó vagyok, hogy a csoki Habanerók is ki fognak bújni. Bár bevallom még várok egy pár csomag magot, mert a kedvenc chilijeimből idén többet szeretnék!

chiki-chili magok 7

Chiki-Chilik lámpa alatt 1

chiki-chili magok 12

Chiki-Chili lámpa alatt 2

chiki-chili magok 10

Chiki-Chili lámpa alatt 3

 

2 thoughts on “Chiki-Chili 2017. Második évad!

Vélemény, hozzászólás?